Nova erupcija na Havajima - 10.000 metara pepela i dima

B92 26.05.2018 09:47
Nova erupcija na Havajima - 10.000 metara pepela i dima


Zvaničnici ističu da je Na Velikom ostrvu na Havajima došlo do još jedne erupcije vulkana Kilauea, koji izbacuje pepeo tri kilometra u vis.Osim toga, erupcija vulkana Kilauea na Havajima stvorila je oblak dima i pepela visok skoro 10.000 metara, saopštili su zvaničnici.

Stanovnici u oblasti jugozapadno od vulkana upozoreni su da bi vetar mogao da odnese pepeo u njihovom pravcu, navodi agencija Asošiejted pres.

Stručnjak američkog Geološkog instituta Majk Poland rekao je da na vulkanu dolazi do manjih eksplozivnih erupcija pepela.Majk Poland ispred američke Geološke opservatorije kazao je da će povremeno biti manjih erupcija i izbacivanja pepela dok lava nastavlja da se sliva u okean.

Havajski zvaničnici upozoravaju da vulkanska lava koja ulazi u okean predstavlja opasnost po pluća, kožu i oči. To je zato što se pri ulasku lave u morsku vodu oslobađaju hlorovodonična kiselina i para prepuna finih čestica stakla.


Lava se i dalje izliva iz pukotina na zemlji u području Lejlani Estejts, koje je evakuisano pre tri nedelje i svoje domove napustilo je oko 2.000 ljudi.


Zvaničnici navode da je skoro 50 objekata, uključujući na desetine kuća, uništeno od kako su 3. maja u dvorištima počele da se pojavljuju pukotine u zemlji iz kojih je lava počela da se razliva.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu.

On ima neprekidne erupcije od 1983. i jedan je od pet vulkana na havajskom Velikom ostrvu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak