Strani izdavači vladaju srpskim tržištem udžbenika

Politika 24.05.2018 18:15
Strani izdavači vladaju srpskim tržištem udžbenika


Sudeći po novom katalogu odobrenih naslova za prvi i peti razred, od 173 ponuđene knjige gotovo trećinu, odnosno 52, štampaju izdavačke kuće „Klet”, „Novi logos” i „Freska”, sve tri deo iste nemačko-slovenačke grupacije



Zakon o udžbenicima koji je usvojen u aprilu, prema najavama iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, donet je da bi sprečio monopol, sukob interesa i podmićivanje, koji su vladali na i te kako isplativom tržištu đačkih knjiga. Godinama unazad procenjuje se da godišnji promet iznosi između 80 i 150 miliona evra. Resorni ministar Mladen Šarčević već mesecima najavljuje mogućnost formiranja đačkih zadruga i mnogo jeftinijeg nabavljanja udžbenika tim putem, što bi „ukinulo sivo tržište, razne posrednike i samim tim uticalo na formiranje povoljnije cene za sve učenike”.

Međutim, sudeći po novom katalogu odobrenih naslova za prvi i peti razred, ništa se u pogledu dominacije na tržištu udžbenika nije promenilo. Od 173 ponuđene knjige gotovo trećinu, odnosno 52, štampaju izdavačke kuće „Klet”, „Novi logos” i „Freska”. Sve su deo iste grupacije i prema nezvaničnim procenama zastupljeni su na tržištu udžbenika sa oko 50 odsto. Naime, „Klet” je nemačka kompanija koja je pre nekoliko godina kupila izdavačku kuću „Freska”, dok je „Novi logos” kupio hrvatski „Profil internacional”, koji je u vlasništvu izdavača „Klet Slovenija”. Na tržištu udžbenika, dakle, u poslednje tri godine, otkako je „Politika” pisala o tome, ništa se nije promenilo.

Gordana Knežević Orlić, direktorka srpskog „Kleta” i predsednica Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije, potvrdila nam je da su izdavačke kuće „Klet” d. o. o, „Novi logos” d. o. o. i „Freska” d. o. o. deo grupacije „Klet”, ali odlučno odbacuje tvrdnje o monopolu na tržištu udžbenika.

– To su tri posebne kompanije koje posluju u Srbiji i naši autori su konkurencija. Plače mi se kada ovih dana u javnosti čitam gomilu neistina i bajatih vesti o stranom (hrvatskom) vlasništvu na tržištu udžbenika. Sve tri kuće poreze plaćaju u Srbiji i svi zaposleni su Srbi. „Klet” je domaća firma, koju je osnovala nemačka kompanija koja posluje u 18 zemalja Evrope i nigde niko ne vidi problem što je osnivač svoje inostrano iskustvo preneo na naše urednike, samo se ovde poteže to pitanje – ističe za naš list Gordana Knežević Orlić.

Ona još ne zna koliko grupacija „Klet” ima udžbenika u odobrenom katalogu, ali je istakla da je taj procenat u prvom razredu od 12 do 15 odsto, kao i da su u petom najzastupljeniji knjigama iz matematike.

S druge strane, državni izdavač JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” potpuno je potisnut sa tržišta. Pre tri godine manje od pet odsto škola želelo je njihove udžbenike, pa su pali ispod cenzusa koji je predviđao tadašnji zakon i nisu ni ušli u škole. Međutim, obaveza da štampaju niskotiražne udžbenike, od kojih većina izdavača beži jer su neprofitni, Zavodu je i dalje ostala. Oni su i sada u Katalogu odobrenih udžbenika za narednu školsku godinu, a cenzus je novim zakonom ukinut.

– Očekujemo da nas nastavnici i učitelji izaberu, i to u onom obimu koji odgovara domaćem izdavaču koji je ušao u 61. godinu postojanja, jer oni znaju vrednost naše udžbeničke i vanudžbeničke literature – naglasila je Jelena Ivanović, direktor Sektora za strategiju i razvoj „Zavoda za udžbenike”.

Svoj stav o tome da li postoji monopol na tržištu juče nisu hteli da iznose.

Pre tri godine predlog novog zakona o udžbenicima podigao je pravu buru. Na njemu je radio tim tadašnjeg ministra Srđana Verbića, u kojem je bio i njegov pomoćnik Milovan Šuvakov. Već gotov zakon povučen je iz skupštinske procedure. Sam ministar je rekao da je to učinjeno zbog pritiska lobista, ali nije hteo da komentariše sumnje da iza njih stoje privatni izdavači. Najdrastičniji događaj tih dana bilo prebijanje Šuvakova, a počinioci ni danas nisu otkriveni. Komentarišući u izjavi za „Politiku” Zakon o udžbenicima usvojen u aprilu Milovan Šuvakov ističe da on ide naruku velikim izdavačima, koji nisu iz Srbije, i da je spustio sve rampe za izlazak iz zemlje profita koji oni ostvare.

– Nije bitno da li je reč o jednom ili tri izdavača, već da monopol na tržištu đačkih udžbenika i dalje drže strane kompanije i da iznose milione dinara iz Srbije. Apsurd je da, uz Ustavom garantovano besplatno osnovno obrazovanje, novac ističe iz Srbije. Novi zakon ukinuo je maksimalnu cenu kompleta udžbenika, kao i preporučeni obim knjiga za jedan predmet, što utiče na opterećenje roditeljskog novčanika i težinu đačke torbe. To je nedopustivo u vreme kada većina pratećih elektronskih dodataka za udžbenike može da se nađe na internetu – kaže Šuvakov.

Na naše podsećanje da je Mladen Šarčević, ministar prosvete, za „Politiku” naglasio da će obavezni komplet knjiga biti minimalan, a da će radne listove i čitanke đaci iznajmljivati u školskim bibliotekama, Šuvakov kaže da, brisanjem preporučenog obima udžbenika, zakon to ne podržava.

– I kada sam ja bio u ministarstvu vodeći izdavači su nas pritiskali da dve pomenute odredbe sklonimo. Sada su uspeli. Na roditelje niko ne misli, a oni plaćaju knjige i cena, kad već nije besplatno, mora biti limitirana. Izdavački lobi doseže do Evropskog parlamenta, koji nam je, kada sam bio u ministarstvu, uputio zamerku da ograničenja o kojima govorim ugrožavaju slobodno tržište. Objašnjeno im je da udžbenici nisu otvoreno tržište, jer ih ne bira onaj koji ih kupuje, odnosno roditelj, već nastavnik – ističe Šuvakov.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak