Nemački privrednici: SAD veruju samo u zakon džungle

Politika 24.05.2018 18:03
Nemački privrednici: SAD veruju samo u zakon džungle


Američki predsednik Donald Tramp izdao naredbu Ministarstvu trgovine da sprovede istragu o uvozu automobilaNamera SAD da uvede nove carine na uvoz automobila je još jedan štetan udarac nemačkim ekonomskim odnosima sa SAD, izjavio je danas predsednik Asocijacije privrednih komora Nemačke, Erik Švajcer.

„Trebalo bi da na to gledamo skoro kao na provokaciju”, izjavio je Švajcer, dodajući da će tarife koštati dodatnih šest milijardi evra godišnje, prenosi agencija AP.

„Sve mi je jači utisak da SAD više ne veruju u nadmetanje za ideje i klijente, već samo u zakon džungle. Sve sam zabrinutiji u pogledu toga što se SAD konstantno udaljavaju od slobodne i pravedne svetske trgovine”, dodao je on.

Američki predsednik Donald Tramp je nešto ranije naredio istragu o uvozu automobila, što bi moglo da uzrokuje nove tarife.

Tramp je izjavio da je industrija automobila „ključna za jačanje SAD kao nacije” i izdao naredbu Ministarstvu trgovine da sprovede istragu, prenosi Bi-Bi-Si.

To je prouzrokovalo pad akcija najvećih nemačkih automobilskih kompanija - BMW-a, Dajmlera i Folksvagena - koje zajedno imaju udeo od preko 90 odsto na severnoameričkom tržištu premijum automobila.

Akcije BMW-a i Dajmlera su pale za čak 3,1 odsto u jutrošnjem trgovanju, a VW-a za čak 2,5 odsto, prenosi agencija Rojters.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak