Dačić: Otvorili smo 12 poglavlja, glavni motiv i cilj nam je priključenje u EU

Blic 24.05.2018 17:35
Dačić: Otvorili smo 12 poglavlja, glavni motiv i cilj nam je priključenje u EU


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas da je ključni i jedinstveni cilj Srbije punopravno članstvo u EU i otvaranje što više poglavlja u što kraćem vremnu."Srbija se pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama, i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena", rekao je Dačić u obraćanju na sastanku Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative (JJI) i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUJJR) koji se održava danas u Kataniji.

On je naveo da je Srbija do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja.

“Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat mogao da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju - punopravnom članstvu u EU”, rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je istakao da je svima na zapadnom Balkanu, od neprocenjive važnosti da se proces evropskih integracija, koji je prvenstveno proces dugih i teških reformi nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumevanje dolaziti od svih članica EU.

Glavni motiv je priključenje u EU

Dačić je istakao da uprkos izazovima sa kojima se EU na političkom i ekonomskom planu suočava, jasna perspektiva članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformskih aktivnosti i pozitivnog razvoja u regionu.

Ministar je ukazao da politika proširenja EU predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanje stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine, što je, kako je rekao, nedvosmisleno potvrđeno i na nedavno okončanom Samitu u Sofiji, činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na ZB.

“Upravo u cilju ubrzavanja Evropske integracije prepoznajemo i višestruki značaj Jadransko-jonske Strategije: unapređivanjem njene primene u praksi imamo priliku da blisko sarađujemo sa administracijama ostalih učesnica - država članica EU, kao i država kandidata i aspiranata”, naveo je ministar.

On je istakao da Srbija u isto vreme blisko sarađuje sa Evropskom komisijom, a da Strategija za Srbiju ima još jednu dimenziju dodatne vrednosti.

Dacičh je naveo da Srbija očekuje da prave vrednosti naše regionalne saradnje, kroz makroregionalne strategije EU za Dunavski i Jadransko-jonski region, budu vidljive i dostupne svim građanima u regionu.

“U tom smislu, spremni smo da se od sada znatno više usredsredimo na konkretne projekte koji bi se ostvarivali kroz primenu Akcionog plana Strategije EU za Jadransko-jonski region”, poručio je Dačić.

"Prioriteti u sektorima saobraćaja i energetike moraju biti prilagođeni inicijativama koje su pokrenute i u sklopu drugih foruma („Berlinski proces“, Višegradska grupa, Energetska zajednica i dr), kako bi ih dopunili, a ne stvorili percepciju nepotrebnog ponavljanja ili preklapanja", rekao je Dačić.

On je ukazao na veoma značajne korake koji su postignuti od poslednjeg sastanka Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative, korake koji su potvrdili efikasnost modela tesne saradnje država i Evropskom komisije u pravcu uspešne primene Strategije EU za Jadransko-jonski region.

Projekcija rasta od preko 4 odsto

Dačić je obavestio o pozitivnim rezultatima koje je Srbija ostvarila u prethodnoj godini uz projekciju rasta od preko 4 odsto, bezleži se i treći uzastopni budžetski suficit, dok je javni dug smanjen na ispod 58%.

Stopa nezaposlenosti je smanjena sa gotovo 26 posto na današnjih 13, a nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 procenta. Industrijska proizvodnja u januaru 2018. godine veća je za 10,6 odsto u odnosu na januar 2017. godine, a ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije je porasla za 39,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Sa 450 miliona evra stranih direktnih investicija, samo u prva dva meseca 2018. godine, Srbija se sve sigurnije pozicionira visoko na različitim svetskim listama po sigurnosti ulaganja, konkurentnosti i jednostavnosti poslovanja, istakao je Dačić.

U pružanju doprinosa jačanju regionalne saradnje, Srbija posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru tzv. Berlinskog procesa”, podržava primenu regionalnih projekata zajednički usaglašenih na prošlogodišnjem Samitu o zapadnom Balkanu u Trstu, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u mlade, kao i usaglašavanje eventualno novih zajedničkih projekata u drugim oblastima, koji bi doveli do boljitka života u regionu i pre formalnog članstva u EU.

On je rekao i da se Srbija zalaže za usaglašavanje razvojnih politika i planova infrastrukturnog i energetskog povezivanja ovog dela Evrope sa Evropskom unijom, na način koji bi omogućio sinhronizovan i usaglašen pristup, kao i usvajanje dobre prakse do koje se došlo u okviru mnogobrojnih regionalnih inicijativa, kao i regionalnih struktura i organizacija.

"“Verujemo da makro-regionalni pristup EU može doneti neposrednu ekspertsku i funkcionalnu finansijsku podršku, posebno značajnu za države koje se nalaze u procesu pristupanja Evropskoj uniji”", rekao je Dačić.

On je zahvalio Italiji na odličnoj organizaciji Trećeg godišnjeg foruma o Strategiji EU za Jadransko-jonski region, a Crnoj Gori poželeo uspešno predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom u narednih godinu dana.

Dačić s ministrima regiona na Jadransko-jonskoj inicijativi

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Kataniji na ministarskom sastanku Makro-regionalne strategije EU za Jadransko-jonski region i Jadransko-jonske inicijative, na poziv ministra inostranih poslova Republike Italije Anđelina Alfana.

Istovremeno se održava i Treći godišnji Forum Makro-regionalne strategije EU za Jadransko-jonski region, a sastanku su prisustvali i ministri inostranih poslova Albanije, BiH, Hrvatske, Grčke, Slovenije i Crne Gore.

Razgovaralo se o poslednjim događajima u jugoistočnoj Evropi i o njihovom uticaju na regionalnu saradnju, a usvojena je i Zajednička deklaracija o aktuelnim izazovima u ovom regionu.

S obzirom na značaj Jadransko-jonske inicijative i Strategije EU za Jadransko-jonski region, kao i potrebu za pojačanom interakcijom sa institucijama Evropske unije, sastanku su prisustvovali i visoki predstavnici Evropske komisije, a kako navodi MSP u saopštenju, na današnjem je sastanku Makedonija primljena u članstvo Jadransko-jonske inicijative.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak