Vulin: Vojska prati dešavanja na Kosovu i sprema je na sve mogućnosti

Blic 24.05.2018 17:33
Vulin: Vojska prati dešavanja na Kosovu i sprema je na sve mogućnosti


Srpska pravoslavna crkva je jedna od najpoštovanijih institucija u narodu i njene preporuke po pitanju KiM ćemo poštovati, ali te preporuke neće odrediti državnu politiku, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.On je na TV Pink rekao da se SPC duguje pažnja, poštovanje i zahvalnost za sve što je radila oduvek, ali da je Srbija sekularna država gde političari, koje je narod izabrao na izborima, donose odluke.

- Crkva daje preporuke i mora se govoriti sa poštovanjem o tome. Da li će to opredeliti državnu politiku i odrediti da može samo tako i nikako drugačije - pa neće - rekao je Vulin.

Kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima u crkvi iskreno i veliko poštovanje za ono što radi, ali i da se mora razumeti da crkva ima svoje stavove po pitanju KiM, ali da to ne znači da bezuslovno mora tako da se radi.

- Crkva je pastir svog naroda i ona da preporuku, ona kaže kako i šta misli i o tome mora da se vodi računa. Naravno da će SPC biti uz svoju državu kao što je uvek i bila. Nađite mi vreme u istoriji našeg naroda kada je crkva bila protiv svoje države - naglasio je Vulin.

Vojska pažljivo prati bezbednosna dešavanja na Kosmetu

Vojska Srbije pažljivo prati sva bezbednosno zanimljiva dešavanja na prostoru Kosova i Metohije i spremna je na svaku mogućnost, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom pisanja medija o planu Prištine da uz pomoć saveznika iz NATO-a preuzme kontrolu nad prelazima na severu Kosmeta.

- Na prostoru Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odgovnornost za bezbednost svih koji žive u našoj južnoj pokrajini, snosi Kfor. Očekujemo od pripadnika Kfora da ispunjavaju svoju misiju - rekao je Vulin za "Večernje novosti".

Šef Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da se rukovodstvo Albanaca neće upustiti u rizik da, ničim izazvani, započnu besmislenu akciju koja bi mogla da izazove ozbiljne sukobe i nasilje.

"Novosti" pišu da je Beograd već nezvaničnim kanalima upozorio najvažnije evropske "igrače" o opasnosti domino efekta, ako se desi scenario po planu Prištine da preuzme sjever Kosova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak