Tramp otkazao susret sa Kim Džong Unom

Blic 24.05.2018 11:54
Tramp otkazao susret sa Kim Džong Unom


Američki predsednik otazao istorijski susret sa predsednikom Severne Koreje, Kim Džong Unom, do koga je ionako bilo malo verovatno da će doći.Američki predsednik Donald Tramp je otkazao sastanak sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, saopštila je Bela kuća.

Tramp je poručio Kimu da sastanka neće biti, rekavši da je on u ovom trenutku "neprikladan".

Kako je naveo, tu odluku je doneo zbog "neprijateljstva i besa" iskazanog u poslednjim saopštenjima iz Pjongjanga.

- U ovom trenutku je sastanak neprikladan i za dobro obe strane ovaj sastanak se neće održati. Vi govorite o svojim nuklearnim sposobnostima, ali naše su toliko masivne i moćnije da se molim Bogu da nećemo morati da ih koristimo - naveo je Tramp u pismu Kimu.

U pismu čiji je sadržaj objavila Bela kuća, Tramp je rekao da se on ipak veoma nada da će se sa liderom Pjongjanga sastati jednog dana.

- Imao sam osećaj da se divan dijalog razvijao između nas i to je ono što je na kraju i najbitnije. Nadam se da ćemo se jednog dana ipak sresti. U međuvremenu, želim da Vam se zahvalim na puštanju talaca koji sada kod svojih kuća sa porodicama. To je bio divan gest. Ukoliko se predomislite u vezi sa ovom sastankom, molim Vas da ne oklevate da mi šišete ili me pozovete. Svet, a naročito Severna Koreja izgubili su veliku šansu za trajni mir i blagostanje. Ova propuštena prilika je zaista tužan trenutak u istoriji - napisao je Tramp.

Njih dvojica je trebalo da se sastanu 12. juna u Singapuru što su mnogi proglasili istorijskim trenutkom za odnose dve države.

Ranije danas je objavljeno da je Severna Koreja uništila tunele u kojima je vršila nuklearne testove. Strani novinari koji se nalaze u Severnoj Koreji kod poligona za nuklearna testiranja, rekli su da su videli ogromnu eksploziju.

Severna Koreja ponudila je da uništi nuklearne poligone ranije ove godine, kao deo ponovnog otvaranja diplomatskih pregovora sa Južnom Korejom i SAD. Međutim, stručnjaci veruju da se poligon sam delimično urušio, nakon testa u septembru prošle godine od kada je neupotrebljiv, piše BBC.

Prethodno su i iz Severne Koreje i iz SAD izražavali zabrinutost da do sastanka možda neće doći. Zvaničnici iz Pjongjanga su oštro reagovali na to što su Južna Koreja i SAD nastavile sa izvođenjem vojnih vežbi, što su smatrali za neprijateljsko ponašanje.

Na to je stigao i Trampov odgovor. Naime, on je zapretio Kim Džong Unu da će doživeti istu sudbinu kao Muamer Gadafi, ako ne postignu dogovor o severnokorejskom programu nuklearnog oružja.

Američki predsednik je u Beloj kući objavio pretnju, kada mu je postavljeno pitanje o nedavnoj sugestiji njegovog savetnika za nacionalnubezbednost Džona Boltona da je "libijski model" obrazac za način ophođenja sa Severnom Koreje.

Model na koji je Bolton mislio jeste sporazum sa Gadafijem iz decembra 2003. da preda svoj program nuklearnog naoružanja, prema kojem je trebalo da centrifuge za uranijum pošalje u SAD, prenosi Gardijan.

Međutim, Tramp izgleda nije bio upoznat sa tim dogovorom i interpretirao je "libijski model" kao intervenciju NATO-a u kojoj je data podrška pobunjenicima protiv Gadafija, koja je na kraju dovela i do Gadafijevog ubistva.

- Model, ako pogledate taj model sa Gadafijem, to je bilo totalno desetkovanje. Ušli smo tamo da ga pobedimo. Sada će se taj model dogoditi ako se ne dogovorimo, najverovatnije. Ali ako se dogovorimo, mislim da će Kim Džong Un biti vrlo, vrlo srećan - rekao je Tramp, predlažući da se opstanak režima može osigurati ako Kim pristane da se razoruža.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak