Kako provesti vikend u Segedinu na najbolji mogući način

B92 23.05.2018 21:19
Kako provesti vikend u Segedinu na najbolji mogući način


Najznačajniji prirodni resursi sunčane velike južne ravnice su njene lekovite i termalne vode, kao i razne banje. Isprobajte lekovite moći lekovitog blata u banjskom kompleksu u Makou koji podseća na katedralu ili isprobajte najveći vodeni tobogan u Evropi u Segedinu gde možete da istražujete ulice koje imaju jedinstvenu mediteransku atmosferu i otkrijte zgrade koje je projektovao „mađarski Gaudi”, poznati arhitekta Ede Mađar.Avantura u akva-parku

Kako provesti vikend u Segedinu na najbolji mogući način

U najvećem gradu jugoistočne Mađarske, Segedinu, nalazi se zatvoreni akva park Napfényfürdő Aquapolis koji, uz to što ima najduži vodeni tobogan u zatvorenom prostoru koji radi tokom cele godine u Evropi, ima puno toga da ponudi. Bazeni „vodenog grada” nude puno zabave za celu porodicu ali oni koji traže malo mira i tišine treba da posete ekskluzivne „tihe” objekte za velnes.

Opuštanje za celu porodicu

Kako provesti vikend u Segedinu na najbolji mogući način

Termalno kupatilo Szent Erzsébet je ponos Morahaloma, gradića u okolini Segedina koji se nalazi tik do granice sa Srbijom. Lekovite vode banje veoma efikasno leče probleme sa zglobovima kolena i ramena. Sa svojim kupatilom za decu u zatvorenom prostoru (u kom se nalazi i višespratni avanturistički bazen), saunama i brojnim ostalim bazenima, ovo kupatilo je pravi porodični objekat.

Lekovito blato i jedinstveno iskustvo

Kako provesti vikend u Segedinu na najbolji mogući način

Termalno kupatilo Hagymatikum u Makou (samo 6 kilometara odnosno 3,7 milja od granice s Rumunijom) je jedinstveno: njegova zgrada koja podseća na crkvu je ostvarenje sna Imrea Makoveča, svetski poznatog mađarskog stručnjaka za organsku arhitekturu. U samom gradu se nalaze brojne zgrade koje je projektovao ovaj genijalni arhitekta koji je stvorio novi arhitektonski stil. Uz lep izgled, posetioci mogu da pronađu ekskluzivno odeljenje za velnes, prelepo odeljenje „Dečijeg sveta” i termalnu vodu vrhunskog kvaliteta koja, u kombinaciji s lekovitim blatom iz reke Maroš, čini nepobedivu kombinaciju za ublažavanje reumatskih bolova.

Umetnost na svakom ćošku

Kako provesti vikend u Segedinu na najbolji mogući način

Prošetajte i pogledajte zgrade u stilu art nuvo u Segedinu, gradu riblje čorbe koju morate probati
Ako volite stil art nuvo, obavezno morate da otkrijete radove arhitekte Edea Mađara u Segedinu. Poznat kao „mađarski Gaudi”, projektovao je prelepe kuće i javne zgrade u trećem gradu po veličini u Mađarskoj. Vredi posetiti i art nuvo zgradu segedinske sinagoge, koja je četvrta po veličini u svetu u svojoj kategoriji.

Spustite se na obalu Tise

Segedin se nalazi u najsunčanijem delu Mađarske i zato se naziva „gradom sunca”. Možete da istražujete njegove Mediteranske ulice, zelene površine i dve obale reke Tise koja teče kroz grad pešice, vozom na pruzi uskog koloseka, čamcem ili Segvejem. Možete da se popnete na zvonik katedrale visine 90 metara koja je simbol Segedina i da uživate u veličanstvenom pogledu na ceo grad. Monumentalna katedrala služi kao magična scenografija za vrhunske predstave u najvećem pozorištu na otvorenom u Mađarskoj koje se održava tokom letnjih meseci na trgu u podnožju katedrale.

Kako provesti vikend u Segedinu na najbolji mogući način

Ne odlazite dok ne probate riblju čorbu

Ako ste u Segedinu, obavezno probajte svetski poznatu lokalnu riblju čorbu. Početkom septembra se održava međunarodni festival ribe na Tisi na kom se kuvari i zanatlije okupljaju na obalama reke Tise i služe 14.000 porcija riblje čorbe koja se kuva u ogromnom kotliću, tako da niko ne odlazi s događaja gladan.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak