Bolje sa bilo kim nego ni sa kim

Novosti 23.05.2018 19:48
Bolje sa bilo kim nego ni sa kim


Većina devojaka verovatno ne uzima u obzir one čaršijske odrednice "zadnjeg časa", dok ima i onih koje odlučuju da uđu u taj "voz" iako im se još ne putujePostoji li časovnik u ljubavi? Onaj koji u jednom trenutku otkuca "zadnji čas" i opomene nas da bi za nekog trebalo da se vežemo. Sad ili nikad. Ako stvarno postoji, a mi se na njegove otkucaje samo lenjo protegnemo i kažemo da nam još nije vreme, da li će nas stići "doživotna kazna"? Hoćemo li zauvek ostati same?

Većina devojaka verovatno ne uzima u obzir one čaršijske odrednice "zadnjeg časa", dok ima i onih koje odlučuju da uđu u taj "voz" iako im se još ne putuje. Ali, kupuju "kartu", jer imaju više od trideset godina i još nisu srele "gospodina pravog", što znači da ga možda nikada i neće sresti, a da će godine samo još više smanjiti mogućnost izbora.

Zbog čega to rade? Zbog beskompromisnog pritiska okoline koja glasno i drsko osuđuje? Ili je probuđeni majčinski instinkt pokretač i "krivac"? Možda su sigurne da bolje neće pronaći, pa hajde da "uzmu" to što imaju? A emocija nema, to je sigurno. Razloga za ulazak u brak bez ljubavi je mnogo, kao što su, kaže psihoterapeut Jelica Nikolić, posledice tog "čina" raznovrsne.

- Dok neke devojke, kada uđu u četvrtu deceniju, samo povećavaju kriterijume za izbor partnera, neke druge ih rapidno smanjuju - objašnjava sagovornica "Života plus". - One odlučuju da se udaju za osobu u koju nisu zaljubljene, ali im je to manje bolno od pomisli da će celog života ostati same. Racionalno prosuđuju - bolje je biti sa nekim, nego ne biti ni sa kim.

Izbirač naiđe na otirač

Mnoge devojke misle da se sigurno neće udati ako se to nije desilo do 30. godine, vaspitane su u duhu "izbirač naiđe na otirač". Zbog toga se panično "hvataju" za ono što im je dostupno, iako znaju da tu verovatno nema sreće.

- Dugogodišnju vezu iz koje bi najradije pobegli, mnogi vrlo često krunišu brakom, jer im je žao da u vetar bace sve te zajedničke godine. Iako su svesni da tu odavno nema ljubavi, a da je strast nestala, odlučuju se na brak. Statistika pokazuje da se ovakve zajednice neretko vrlo brzo raspadnu, jer se supružnici još više udalje kada počnu da žive zajedno. Naravno, ima i onih lepih primera. Dobitak deteta, kupovina stana, pokretanje zajedničkog posla mogu da unesu novu energiju u odnos, pa se nekad dogodi da budu mnogo srećniji nego što su mislili da će biti - objašnjava psihoterapeut.

Istraživanje naučnika iz Londona je pokazalo da 40 odsto pripadnica lepšeg pola radije pristaju da se udaju za nekog koga ne vole nego da život provedu bez supruga. Kao razlog za takav potez navode strah od samoće, želju da se ostvare kao majke i nemogućnost da same plaćaju stan, račune i hranu. Nikolićeva kaže da se i u našem društvu mogu pronaći slična opravdanja, jer je to univerzalno razmišljanje.

- Strah od samoće je možda presudan, pa se devojke grčevito drže onog što imaju. U brak ulaze sa osobom koju su upoznale pre dva-tri meseca i ne znaju mnogo o njoj, ali razmišljaju u stilu "bolje vrabac u ruci, nego golub na grani". Ako taj dečko ispunjava minimum uslova - simpatičan je, zaposlen i pristojno izgleda, zašto da mu ne daju šansu. To ponekad može dobro da prođe, pa čak i da se vremenom, kada se upoznaju, zavole. Uostalom, nije nikakva garancija braka za ceo život ni dugogodišnja, čista ljubav. Život je pun iznenađenja - podseća psihoterapeut.

Neke devojke više nemaju snage za nova razočaranja, za davanje onima koji to ne znaju da cene. Mladost su provele sa "frajerima" i opasnim tipovima, pa posle "mačo" momaka odu u krajnost. Shvate ili "izračunaju" da im je za život potreban jedan miran, povučen, maksimalno fin i kulturan. Bez burnih emocija i rastanaka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak