Disova nagrada Đorđu Nešiću

Novosti 22.05.2018 21:47
Disova nagrada Đorđu Nešiću


Pesnik Đorđe Nešić dobitnik je ovogodišnje Disove nagrade za celokupan pesnički opus. Nagrada će mu biti uručena u petak 25.maja u ČačkuPesnik Đorđe Nešić dobitnik je Disove nagrade za 2018. godinu, saopštio je danas žiri koji je radio u sastavu: prof. dr Radivoje Mikić, (predsednik), Nikola Vujčić i dr Jana Aleksić.

U oblazloženju jednoglasne odluke žirija podseća se da je Nešić u književnost ušao 1985. godine sa knjigom "Crv sumnje u jabuci razdora" da bi od tada objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika.

Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu egzistencijalnu i kolektivnu poziciju.

"Zziveći u sasvim specifičnim okolnostima, a oslanjajući se na srpsku književnost od baroka naovamo, Đorđe Nešić je postao pesnik koji u pravom smislu reči izražava sve dimenzije nacionalne sudbine", primetio je žiri.

Mesto Đorđa Nešića u savremenoj srpskoj književnosti je, kako se dodaje u obrazloženju, utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države.

PROČITAJTE JOŠ - Disova nagrada Zlati Kocić

Nešić, rođen 1957. u Bijelom Brdu, upravnik je Kulturnog i naučnog centra "Milutin Milanković" u Dalju u Hrvatskoj.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu (grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik).

Do sada je objavio knjige poezije: Crv sumnje u jabuci razdora (1985), Surogati (1990), Čekajući Stvoritelja (1995), Haronov čamac (1998), Prozor kroz koji Dunav teče (izabrane i nove pesme, 2000), Granica (2006), Bolje je biti u manjini (2015) i Polog (2016).

Nešićeve pesme zastupljene su u brojnim antologijama poezije i dobitnik je više nagrada.

Godine 2004. objavio je rečnik pod naslovom "Luk i voda", čije je izmenjeno i dopunjeno izdanje, pod nazivom "Luk i voda, zavičajni rječnik s ušća Drave u Dunav", štampano 2012.

Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića.

Živi u Bijelom Brdu i u Somboru.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak