Peloponez: Grčka kojom se ređe ide

Novosti 22.05.2018 14:00
Peloponez: Grčka kojom se ređe ide


Peloponez je riznica kulture i posebno mesto za odmor. Na manje od 1.000 kilometara od Beograda nalaze se ostaci legendarne SparteGRCI u šali Peloponez nazivaju i “arhiv svetske istorije”, ali turisti na ovom ostrvu ne moraju da odaberu spartanski odmor prepun izleta i obilazaka lokaliteta, već letovanje sa mnogo kupanja, grčke salate, vina i uživanja.

Da, na Peloponezu rastu čuvene maslinke iz Kalamate, agrumi iz Korintije, i grožđe od kog se pravi čuveno pivo iz Patrasa.

Klima je ovde savršeno prijatna, jer zimi temperatura nikada “ne pada” ispod nule, a leti nikada ne prelazi 35 stepeni, pa je ovo prava vazdušna banja. Međutim, za Peloponez kažu da nije odredište baš za sve turiste, već za one istančanog ukusa koji cene autentičnu Grčku.

Naime, Peloponez je poseban, ne samo zbog specifične arhitekture, riznice kulture, već i po atmosferi. Na Peloponezu niko nikud ne žuri, a ručak ume da se oduži do kasnog popodneva i pretvori u večeru. Ovde se gaje školjke, pa restorani nude raskoš morskih plodova poput lignji i hobotnica. Jagnjetina iz planinskih oblasti Mikene se prosto topi u ustima. Salate se prelivaju domaćim maslinovim uljem, jela obogaćuju majčinom dušicom i žalfijom, a svaki zalogaj zaliva božanstvenim vinom. I najbolje desertno vino, mavrodafni iz Patrasa, uvek se pije na kraju večere.

Peloponez je od Beograda udaljen nešto manje od 1.000 kilometara i do njega se automobilom može stići za desetak sati. Ovde se mesecima mogu obilaziti i izučavati istorijski lokaliteti. Ipak, oni koji odluče da letuju na Peloponezu ne bi trebalo da propuste da obiđu čuvenu Mikenu, centar najstarije evropske civilizacije, gde se i danas mogu videti legendarna Lavlja vrata. Sparta je domovina najhrabrijih muškaraca, a Olimpija postojbina Olimpijskih igara. Treba svratiti i do Epidaura, pozorišta iz 4. veka pre naše ere, koje ima neobjašljivo savršenu akustiku.

Na Peloponezu su osmišljeni korintski stubovi, a njegov simbol - listovi biljke akantus, rastu svuda.

Najpopularniji grad za turiste je Nafplio, pravi biser Mediterana, mešavina venecijanske i grčke arhitekture. Sami Grci priznaju da je to jedan od njihovih najlepših gradova, u čijim uličicama je uživanje izgubiti se.

Međutim, grad Monemvasija je apsolutno nešto posebno. Ovaj “kameni brod”, koji je od kopna odvojio zemljotres, nalazi se na istočnoj strani ostrva i poput gnezda se uzdiže nad vodom. Do Monemvasije se stiže uskim putem, a u svetu danas ovaj grad nije poznat samo po 40 crkava i kao poslednje vizantijsko utočište, već po malvaziji, čuvenom vinu. Ovaj kutak je pravi raj na zemlji, jer nema automobila, niti masovnog turizma, a stambeni kvadrat košta više nego na Santoriniju. Turisti koji žele jedinstven odmor ovde mogu da pronađu smeštaj, baškare se na obližnjoj plaži Pori, popodneva provode u “kamenom brodu” koji je pod zaštitom Uneska, a uveče uživaju u eksploziji ukusa.

JAVOROV LIST

Peloponez je postao ostrvo 1893. godine, kada je prokopan Korintski kanal. Sa kopnom je povezan sa nekoliko mostova, a do Atine vodi i auto-put. Ima četiri poluostrva koja su okrenuta ka jugu i oblikom podsećaju na javorov list. Severni deo je turistički razvijeniji od juga, a najbolji hoteli se nalazi oko gradova Patras, Pirgos, Tolos, Egija i Porto Helija.


NEOBIČNA PLAŽA

Jedna od najlepših plaža je Simos, koja se nalazi se na malom ostrvu Elafonisos, na krajnjem jugu Peloponeza, i pripada prefekturi Lakonija. Ostrvo je udaljeno svega pet minuta trajektom. Plaža Voidokilija se nalazi na zapadnoj strani Peloponeza i zapljuskuje Jonsko more. Ova peščana plaža je u obliku grčkog slova omega i stenama je zaštićena od talasa otvorenog mora. Iznad nje se nalazi Nestorova pećina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak