Između Srbije i MMF ostale su tri vruće teme

Blic 21.05.2018 22:26
Između Srbije i MMF ostale su tri vruće teme


Misija MMF okončala je svoju posetu Srbiji i najavili su novu, na leto, kada bude poznat ministar finansija. Tri teme, prilikom ovog boravka su se izdvojile - povišice u javnom sektoru, penzije, ali i novi aranžmanNajviše vremena utrošeno je na razgovoru o povećanju penzija, a o tome će se tek pričati i odlučivati.

Ono što je jasno jeste da će Srbija očekivani rast BDP u ovoj godini imati od 3,5 odsto, a taj rast može da bude i veći, a što su očekivanja MMF. Izvesna je i inflacija, za koju zvaničnici predviđaju da će do kraja godine biti dva odsto. Suficit u budžetu je siguran, kao i njegov rebalans.

PENZIJE - Kako ih povećati?

Narednih meseci očekuje se pronalaženje načina za povećanja penzija i to tako da svi penzioneri budu zadovoljni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je spreman da o tome razgovara sa Anom Brnabić, premijerkom.
pročitajte i...

Za MMF je bilo neprihvatljivo to što i dalje zakon o privremenom smanjenju penzija je na snazi i što se ne ukine, a onima kojima su po tom osnovu smanjene penzije ne vrate na pređašnji nivo. Ono što je sigurno jeste da će neko rešenje morati da se sprovrede. Od tri modela koja se pominju u javnosti a tiču se primanja najstarijih, kao najizglednije je linearno povećanje penzija za osam odsto. To znači da bi prosečna penzija koja trenutno iznosi 24.979 dinara mogla da bude veća za 1.998 dinara. Drugi model je ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija koji je već četiri godine na snazi, a treći bi bio kombinacija ova dva modela.

PLATE - Mapiranje radnih mesta i utvrđivanje koeficijenata

Računice u ovoj godini, a povišice u javnom sektoru iduće godine. Kalkulacije pokazuju da bi realno plate u javnom sektoru mogle da porastu za onoliko koliko se ostvari rast BDP. Međutim, MMF je zanimalo i takozvano mapiranje radnih mesta i utvrđivanje koeficijenata zaposlenih, a na čemu radi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. A to znači novi sistem plata.
pročitajte i...

NOVI ARANŽMAN - Tehička podrška

Razgovoru o novom aranžmanu tek slede, nakon izbora novog ministra finansija. S novim aranžmanom biće definisano i koliko će biti uvećane plate u javnom sektoru, kao i kako će biti povećane penzije. Za razliku od okončanog trogodišnjeg stend baj aranžmana, novi koji je MMF promovisao prošle godine u vidu takozvanog Instrumenta koordinacije politika (PCI), podrazumeva podršku tehničkog tipa, bez rezervisanja finansijskih sredstava. Taj program namenjen je zemljama kojima nisu potrebna finansijska sredstva, ali i dalje moraju da rade na reformama i privlačenju finansiranja iz drugih izvora. Ono što će biti zajednički zadatak i MMF i Vlade Srbije jeste završetak procesa privatizacije velikih - kao što su RTB Bor, Petrohemija, MSK. A proce pronalaženja strateških partnera ili privatizacija morali bi da se okonča u ovoj godini.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak