Vučić u Bakuu, sastanak sa Alijevim

Mondo 21.05.2018 12:19
Vučić u Bakuu, sastanak sa Alijevim


Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom AlijevimU predsedničkoj palati Zaguljba u Bakuu u toku je plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana, kojim predsedavaju predsednici Aleksandar Vučić i Ilham Alijev, a srpski predsednik ukazao je na rastući potencijal saradnje dve zemlje.

Predsednik Srbije je, u uvodnom govoru, rekao da srpske kompanije, snaženjem naše ekonomije, koja je u prva tri meseca zabeležila najviši rast u poslednjoj decniji od 4,5 odsto, imaju veću mogućnost za saradnju sa azerbejdžanskim kompanijama.

Vučić, koji je čestitao Alijevu na ubedljivoj pobedi na izborima, poželevši mu uspešan mandat i blagostanje građanima Azerbejdžana, kazao je da ceni njegove napore i želju da sačuva nezavisnost svoje zemlje, i da je u teškim, ponekad smutnim globalnim vremenima, vodi putem mira, putem ekonomskog prosperiteta i održavanja političkih prijateljstava sa svima koji takvu politiku podržavaju.

„To nije uvek lako, a Srbija je jedna od zemalja koja tu politiku prepoznaje i koja takvu politiku izuzetno poštuje", poručio je Vučić.

On je čestitao i na 100. godišnjici postojanja Demokratske republike Azerbejdžan i kazao da je Srbija iskreno prijateljska zemlja Azerbejdžanu, kao i da delegacija u Bakuu oseća kao kod najbližih prijatelja.

Izrazio je uverenje da dve zemlje imaju prostora za saradnju, da postoji mnogo toga što su interesi Azerbejdžana koji mogu da se ostvare u Srbiji, kao i mnogo toga što su interesi Srbije u Azerbejdžanu.

Takođe je čestitao Alijevu na tome što je Azerbejdžan u nenaftnom sektoru uspeo da podigne rast na 3 odsto, što je ogroman uspeh za tu zemlju.

Ukupan izvoz Srbije u Azerbejdžan u prošloj godini iznosio je svega 4,6 miliona dolara.

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Azerbejdžan je na 77. mestu, a podaci pokazuju da je pre pet godina robna razmena dve zemlje bila oko 42,2 miliona evra.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) izvoz u Azerbejdžan u prva tri meseca ove godine beleži rast i iznosi 2,3 miliona dolara, što je 129 odsto više nego u istom periodu prethodne godine kada je iznosio milion dolara.

S druge strane, uvoz beleži pad od 86,7 procenta u prva tri meseca ove godine i iznosi 32 hiljade dolara, dok je 2017. godine, uvoz u istom periodu bio 241 hiljada dolara. Podaci Ministarstva finansija Srbije kažu da sa Azerbejdžanom posluje 39 preduzeća u Srbiji, a ukupna neto ulaganja državljana Azerbejdžana u našu zemlju u periodu 2010-2017/9 godine, iznosila su 2,882 miliona dolara i ova zemlja se nalazi na 56. mestu po visini investicija u Srbiji.

Inače, Azerbejdžan u svet najvise izvozi sirovu naftu, gas, ulja, i ulja dobijena od bituminoznih minerala.

Glavna izvozna tržišta za azerbejžansku robu su Italija gde se plasira sirova nafta, odnosno 17 procenata azerbejddžanskog izvoza, Turska 12 posto u koju izvoze prirodni gas, aluminijum, čelik, Kina, Izrael i Nemačka.

Plenarnom sastanku prethodio je sastanak u četiri oka dva predsednika.

Posle plenarnog sastanka biće potpisano više dokumenata, a Vučić i Alijev će se obratiti medijima.

Predsedniku Srbije je ispred predsedničke palate Zaguljba na obali Kaspijskog jezera priređen svečani doček, uz vojne počasti i intoniranje himni dve države.

Sa srpskim predsednikom u Bakuu su i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i rudarstva i energetike Aleksandar Antić, u skladu sa sadržajem posete, koji jeste politički, ali, budući da dve zemlje nemaju otvorena pitanja, pre svega ekonomski.

Srpski predsednik imaće i sastanak sa azerbejdžanskim premijerom Novruzom Mamadovom, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

U utorak, drugog dana posete, predsednik Vučić sastaće se sa predsednikom Narodne skupštine Republike Azerbejdžan Oktajom Asadovom, kao i sa azerbejdžanskim privrednicima.

Tokom boravka u Bakuu predsednik Vučić prisustvovaće otvaranju "Centra za srpski jezik i kulturu", gde će mu biti uručen počasni doktorat Azerbejdžanskog univerziteta za jezike, dodaje se u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak