Vučić prelomio, zna ime novog gradonačelnika

Blic 21.05.2018 10:53
Vučić prelomio, zna ime novog gradonačelnika


Ime novog gradonačelnika Beograda, koji će u naredne četiri godine voditi prestonicu, biće konačno obelodanjeno za dve nedelje, saznaje "Blic" u vrhu SNS.Izvor "Blica" kaže da je predsednik Srpske napredne stranke i šef Srbije Aleksandar Vučić prelomio i doneo odluku o tome, a da će uskoro o svom predlogu razgovarati i unutar partije koju vodi.

- Samo Vučić zna ime osobe koja će biti gradonačelnik, nije još to nikome saopštio. Ostaje da stranka da svoju reč, mada niko i ne očekuje da će biti glasova protiv. Vodi se računa o tome da gradonačelnik bude neko ko je sposoban da upravlja Beogradom, nastavi započete projekte i započne nove. Važan deo tog posla je i briga o gradskoj kasi i finansijskoj stabilnosti grada – napominje naš sagovornik.

U međuvremenu, unutar SNS se, kako se do sada moglo čuti iz više izvora, vodi ljuta borba oko toga ko će preuzeti palicu od aktuelnog gradonačelnika Siniše Malog. Jer, funkcija gradonačelnika je treća po važnosti u državi i sa sobom sem obaveza nosi i dosta privilegija.

Prema saznanjima "Blica", svi čije ime se spominje kao moguće se direktno ili indirektno preporučuju i koriste priliku da kažu zašto misle da bi baš oni bili dobar izbor za naslednika Malog. A na spisku su aktuelni gradski menadžer Goran Vesić, predsednica opštine Savski venac Irena Vujović i direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić.

- Čini se da najveću energiju u to ulaže Vesić koji je operativno najobučeniji da vodi grad, ali nisu svi u stranci za takvu odluku. Stranka najviše simpatije daje Ireni Vujović koja je odlično vodila Savski venac, dok prvi na listi dr Radojičić ima veliku ambiciju da završi svoj projekat u Tiršovoj – kaže naš sagovornk.

U Skupštini Beograda se, međutim, može čuti da se ne bi iznenadili da im ostane isti šef.

- Mali se, iako je objavljeno da će preći u Nemanjinu 11, i dalje nada da postoji šansa da ostane na mestu gradonačelnika. Ipak, svi su svesni da će se na kraju povinovati Vučićevoj odluci - kaže naš izvor.

Kako su raspoređeni mandati u Skupštini grada

Izbori u Beogradu održani su 4. marta, Skupština Beograda je konstituisana 9. maja, a 8. jun je poslednji dan za izbor novog gradonačelnika. Na izborima su cenzus prešle samo četiri liste, SNS, SPS-JS, lista okupljena oko Dragana Đilasa i lista okupljena oko Aleksandra Šapića. Naprednjacima su pripala 64 mandata, listi oko Ðilasa 26, Šapiću 12, a koaliciji SPS i JS osam mandata.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak