I poslodavci traže pravo na "štrajk"

Mondo 20.05.2018 10:53
I poslodavci traže pravo na "štrajk"


Povodom Nacrta zakona o štrajku i poslodavci imaju svoje primedbe. Unija poslodavaca je uputila Ministarstvu za rad da se i poslodavcima prizna pravo na "štrajk", odnosno "odbrambeni lokaut".U tom slučaju, pišu "Večernje novosti", svi ugovori bi prestali da važe dok se dve strane ne dogovore, navodi list.

To znači da poslodavci zahtevaju da im se omogući da ne plate ni zaposlene koji ne štrajkuju, zato što ne mogu da im obezbede normalan rad. Tako se, kako kažu, istovremeno izbegava da poslodavac dođe u situaciju da pokrene stečajni postupak.

Beogradski dnevnik piše da je javna rasprava o Nacrtu zakona o štrajku završena, a narednih desetak dana su otvoreni za elektronske zahteve o izmenama određenih članova i da bi taj propis na jesen mogao da se nađe pred republičkim poslanicima.

Napredak je, po mišljenju sindikata, postignut u pogledu organizacije i samog načina vođenja štrajka, ali smatraju da je ostalo i dosta nedoumica, poput toga da minimum procesa rada ostao prilično slobodno formulisan.

Zoran Mihajlović, član Radne grupe iz SSSS, kaže za "Novosti" da će minimum procesa rada regulisati kolektivni ugovor, a ako ga nema, arbitražno veće.

On smatra da je nepravedan predlog da se vreme provedeno u štrajku ne plaća, jer upravo se većina u Srbiji organizuje zbog neisplaćenih zarada.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak