Završen Kan: Zlatna palma japanskom filmu "Kradljivci"

N1 info 19.05.2018 23:46
Završen Kan: Zlatna palma japanskom filmu "Kradljivci"


Film "Kradljivci" (Shoplifters) japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.Film "Kradljivci" (Shoplifters) japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Predsedavajuća žirija bila je glumica Kejt Blančet.

Za nagradu se takmičio 21 film.

Film prikazuje život siromašne porodice, a Koro-eda je u kratkom govoru na japanskom posvetio nagradu svima koji su bili uključeni u stvaranje filma.

Rediteljka iz Libanka Nadin Labaki koja se prvi put takmičila u Kanu, dobila je Nagradu žirija za film "Capharnaum", dok je "BlacKkKlansman" Spajka Lija dobio Veliku nagradu.

Nagradu za najbolju režiju je dobio film "Zimma Wojna" (Hladni rat) poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog. On je 2013. dobio Oskara za film "Ida".

Filmovi "Lazzaro Felice" Italijanke Alis Rorvaher i "3 Faces" Iranaca Džafara Panahija i Nadera Seivara podelili su nagradu za najbolji scenario. Panahiju nije bilo dozvoljeno da napusti Iran da bi prisustvovao festivalu.

Ruska pop-rok grupa "Zveri" dobila je u Kanu nagradu za najbolju filmsku muziku za film "Leto" Kirila Serebrenjikova.

Žirijem je predsedavala glumica Kejt Blančet, a za nagradu se takmičio 21 film.

Ovogodišnji festival otvorio je film iranskog reditelja Asgara Farhadija "Todos lo saben" (Svi znaju" snimljen na španskom jeziku sa Havijerom Bardenom i Penelepe Kruz u glavnim ulogama, a smotru zatvara ostvarenje britanskog reditelja Terija Gilijama "The Man Who Killed Don Quixote" (Čovek koji je ubio Don Kihota).

Među filmovima u trci za glavnu nagradu festivala nalazila su se ostvarenja veterana svetske kinematografije, kao što su reditelji Žan-Lik Godar i Spajk Li, koji se vratio u Kan 27 godine posle filma "Ljubavna groznica" (Jungle Fever).

Od 21 reditelja, u trci za Zlatnu palmu prvi put su se našli Japanac Rijusuke Amaguši i Egipćanin Abu Bakr Švaki, a na spisku su bili i Francuzi Eva Ison i Jan Gonzales, kao i Rus Kiril Serebrenjikov.

Zanimljivosti ovogodišnjeg festivala su skupovi podrške rodnoj ravnopravnosti i protiv diskriminacije, kao i neobična konferencija za novinara Godara koji nije došao na festival već je putem mobilne aplikacije odgovarao na pitanja novinara. Telefon je držao francuski kritičar Žerar Lefor, dok su novinari, jedan po jedan, prilazili i postavljali pitanja.

Još jedna zanimljivost je bila povratak danskog reditelja Larsa von Trira u Kan posle sedam godina od skandala koji je izazvao s kontroveznom izjavom o nacističkom lideru Adolfu Hitleru.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak