Trebinje: Pravi dragulj Hercegovine

Novosti 18.05.2018 12:22
Trebinje: Pravi dragulj Hercegovine


Najjužniji grad RS svake godine poseti na hiljade turista. Ovde vas čekaju svojevrsno hodočašće, čas istorije, ali i pravi hedonizamODUVEK je Trebinje lepotom i samosvojstvenom patinom plenilo posetioce, čak i one koji bi na putu do Jadrana samo svratili da predahnu i popiju kafu u hladu čuvenih platana. Ali, poslednjih godina, grad podno Leotara postao je pravi turistički hit. Odlazak u ovaj grad je svojevrsno hodočašće, važan čas književnosti i istorije, ali i mesto uživanja. Jer, Trebinje je grad Jovana Dučića, Vasilija Ostroškog, Tvrdoša, platana, sunca, vinarija...

Kao istinski biser Hercegovine, čiji šarm i gostoprimstvo opijaju, grad na Trebišnjici, nudi brojne sadržaje - od muzeja, kulturno-istorijskih spomenika i manastira, preko prelepog starog gradskog jezgra do uživanja u akva-parku i lokalnim vinarijama. Zato i ne čudi što je u Trebinju prošle godine ostvareno 70.000 noćenja, čak 31 odsto više nego 2016.

- Zbog vrlo pristupačnih cena usluga, u 22 hotela, motela i hostela, svake godine broj turista se povećava gotovo za petinu u odnosu na prethodnu - kaže Marko Radić, direktor TO Trebinja.

- Najviše gostiju stiže iz Srbije, zemalja regiona, Turske, Grčke, Rusije i Skandinavije. Osim toga, u obilaske grada dolaze i stranci koji se odmaraju u Dubrovniku, Cavtatu, Herceg Novom i Kotoru.

Obilazak grada turisti najčešće započinju od starog gradskog jezgra, iz senke 16 čuvenih platana. Baš tu su istoimeni hotel, niz kafića i suvenirnica, kao i nezaobilazna gradska pijaca. Iako su pazarni dani sreda i subota, pijaca je uvek živa, a na njenim tezgama izložena “paleta” autohtonih hercegovačkih gastronomskih proizvoda.


Samo nekoliko koraka dalje spomenici Jovanu Dučiću i Njegošu. Spomenik velikom pesniku, diplomati, dobrotvoru i rodoljubu, podignut, je devedesetih, dok je spomenik Njegošu, 1934. godine, podigao sam Dučić. Ima taj deo grada posebnu “težinu”, pa ne čudi što Trebinjci kažu da je to trg na kom su “Njegoš i Dučić u vječnom razgovoru”.

Hiljade turista obavezno posećuju i Muzej Hercegovine, koji ponosno čuva brojne vredne eksponate i Dučićev legat. Obavezno i Arslanagića most - zadužbinu Mehmed-paše Sokolovića, hram Preobraženja, katoličku katedralu, Osman-pašinu i Carevu džamiju, ali i čuvenu “Anđelkinu kapiju”...

- Najposećeniji su, ipak, manastir Tvrdoš i Hercegovačka Gračanica - kaže Radić.

- Svetinju u Tvrdošu je od grada udaljena pet kilometara i čuva česticu Časnog krsta i ruku kraljice Jelene Anžujske, a u njemu se zamonašio Vasilije Ostroški. Mnogo je i onih koji Tvrdoš posećuju zbog njegove vinarije.

Hercegovačka Gračanica, podignuta na brdu Crkvina iznad Trebinja je jedna od najlepših sakralnih građevina Hercegovine, ali je i mesto odakle Jovan Dučić neprekidno bdi nad svojim “milim gradom”.

VINARIJE

Poseban pečat turizmu Trebinja daje 17 vinarija, u kojima degustacija čuvenih "žilavke" i "vranca" uz hercegovački sir i pršut košta pet evra. Sve više turista, u grad na Trebišnjici dolazi i zbog paraglajdinga, planinarenja, biciklizma, ronjenja, foto-safarija, auto-kampinga i ribolova.

AKVA-PARK

Jula prošle godine, poseban podsticaj turizmu dao je i akva-park “Grad sunca”, jedini u BiH - kaže Marko Radić. - Na oko 80.000 kvadratnih metara izgrađeni su brojni zabavni i adrenalinski sadržaji, vodena vrela, tobogani, igraonice, dino park, restorani, barovi i hotel “Panorama”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak