Krimski most na meti huškača

Novosti 18.05.2018 12:18
Krimski most na meti huškača


Američki nedeljnik poziva na rušenje novoizgrađenog prelaza iznad kerčenskog moreuza. Rusi spremni da čuvaju most od napada sa mora, vazduha ali i kopnaPREDLOG američkog novinara Toma Rogana, objavljen u "Vašington egzamineru" da se sruši tek otvoreni Krimski most, u Rusiji su doživeli kao poziv na terorizam. Veliko ogorčenje iskazali su ne samo ruski političari nego i Ambasada RF u Vašingtonu. Inače, na sajtu ovog lista piše da je most "uvreda ukrajinskoj naciji".

- Na sreću, Ukrajina ima sredstva da izvrši vazdušne udare po tom mostu. Zbog dužine mosta ukrajinski avioni mogu da ga pogode - poručio je Tom Rogan.

Na drugoj strani, ruski diplomati i političari smatraju da isto misli deo američkih političara koji šire mržnju između Ukrajine i Rusije. Zamenica predsednika ruske Dume Irina Jarova izjavila je da spomenuti američki list podstrekava terorizam. Tekst je objavljen na dan kad je Putin svečano otvorio most preko kojeg je u prvih 12 sati prošlo automobila više nego je dnevni promet trajekata koji voze preko moreuza koji spaja kopno i poluostrvo.

I pre nekoliko meseci, dok je još trajala gradnja mosta, u Ukrajini su se mogle čuti priče kako će njihovi diverzanti srušiti taj ogroman most.

Rukovodstvo u Kijevu je najavljivalo da će se žaliti međunarodnoj morskoj organizaciji jer je navodno Rusija prekršila Konveciju OUN o morskom pravu. Po oceni Ukrajine most preko Kerčenskog moreuza će smanjiti ulazak brodova koji prevoze robu do ukrajinskih luka. Po njihovim prognozama, posebno veliku štetu će imati Marijupolj i Berdjansk. U Kijevu ističu da u Azovsko more neće moći da prolaze brodovi čija visina prelazi 33 metra.

Naravno da su u Moskvi svesni da one usijane glave u Kijevu mogu da organizuju diverziju kako bi srušili most, pa su zato održali dvodnevne antiterorističke vežbe. Osim toga ruske tajne službe tvrde da su spremne da spreče bilo koji scenario onih kojima smeta most koji će povezivati Krim sa kopnom. Dok se most gradio, danonoćno se pomoću dvesta kamera pratilo šta se zbiva na gradilištu i oko njega. Nije tajna da će Rusi novi most štititi od eventualnih napada sa mora, vazduha ali i kopna. U Moskvi tvrde da diverzantima neće biti ostavljena nikakva šansa da postave eksploziv i pokušaju da oštete most.

Mustafa Džemiljev, jedan od lidera krimskih Tatara koji sada živi u Ukrajini, kazao je još 2015. godine da je "pravljenje mosta nezakonito i da ga sa punim pravom treba srušiti". O rušenju mosta se raspravljalo i u ukrajinskom Generalštabu. Čak se o toj temi govorilo i na Radio slobodi za vreme gostovanja bivšeg zamenika načelnika Generalštaba ukrajinske armije Igora Romanjenka.

PROBLEM IZOLACIJA

ŽELEZNIČKI promet preko mosta počeće iduće godine. Luk preko kojeg prolazi železnica visok je 45 metara. Rusija je u gradnju uložila veliki novac, ali u Moskvi veruju da će tako rešiti problem izolacije Krimskog poluostrva koju zadnjih godina sprovode ukrajinske vlasti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak