Ovo je novi predlog za ime Makedonije

Mondo 18.05.2018 10:42
Ovo je novi predlog za ime Makedonije


Makedonska strana ponudila je novi predlog za rešenje spora oko imena u pregovorima sa Grčkom - "Republika Ilindenska Makedonija", javlja makedonski portal A1ON pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.Prema tim izvorima, novo ime mora da bude za opštu upotrebu, na čemu insistira Grčka.

Iako se do sada kao rešenje najviše pominjalo ime "Republika Gornja Makedonija", sagovornici A1ON tvrde da je "REPUBLIKA ILINDENSKA MAKEDONIJA" predlog iz poslednjeg kruga razgovora dve strane.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je juče u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronđeno u junu pre samita lidera EU.

"Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obe strane", rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji reč.

Grčki premijer Aleksis Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rešenju višedecenijskog spora oko imena.

Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO.
Dve strane već mesecima pregovaraju oko imena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak