Lepota jednostavnosti u 43 m²

Kuca Stil 17.05.2018 22:24
Lepota jednostavnosti u 43 m²


Uprkos stvarnoj površini od 43 kvadratna metra, subjektivni osećaj kaže – oko 60. Uprkos nepretencioznim dizajnerskim rešenjima, subjektivni osećaj kaže – lepota jednostavnosti.Uprkos dominantnoj beloj boji i imperativu da se kreira iluzija prostranijeg prostora, subjektivni osećaj kaže – veseo i elegantan enterijer. Postoji li bolja potvrda funkcionalnosti i kreativnih rešenja?

Besprekoran dizajn i funkcionalnost najlepši su kada idu u duetu, reći će svaki dobar dizajner, arhitekta, ali i svaki vlasnik stana ili kuće. A da je zaista tako potvrđuje i novi biser banjalučkih enterijera – šarmantan stan koji je osmislila arhitekta Jelena Barać.

Izuzetno efektna rešenja, neodoljivi dizajnerski komadi, vešto kombinovanje elemenata i vrhunska funkcionalnost pre svega. Tako bi, u najkraćem, mogao da se opiše elegantan dom nastao kombinovanjem industrijskog stila i rustičnog šarma, upotpunjen sa nekoliko ekscentričnih detalja.

Zavodljiv dizajn

Otvoreni dnevni boravak i trpezarija okruženi su belim zidovima i plafonom, što je mudar trik za vizuelno povećanje prostora. Iako je stan uređen i osmišljen za život dve osobe, koje uživaju u svetlom zajedničkom prostoru, stan je savršen i za druženje s prijateljima.

Dnevni boravak je prostran, a zona za opuštanje i relaksaciju sastoji se od udobnog kauča vrhunskog dizajna, belog stolića i žute fotelje u kojoj čitanje knjige ili gledanje televizije predstavlja poseban užitak. Dnevni boravak je nastao kao spoj modernog i eklektičkog, rustičnog i tradicionalnog duha, a celokupan prostor krase dva lustera industrijskog dizajna koji donose teksturu i vizuelni kontrast savremenom enterijeru. Za razliku od tradicionalnih industrijskih elemenata, oni se lako mogu uklopiti u većinu modernih stilova i enterijera.

 

Poseban šarm i toplinu donose drveni podovi i drvena rekonstruisana bakina stolica, koji su vešto i skladno kombinovani sa belim komadima nameštaja, kao što su viseći ormarići ispod televizora. Podovi, kao jedna od najupečatljivijih karakteristika stana, kombinacija su troslojnog parketa velikog formata od 1,7 metara, a ciljano odabrana boja tamnog oraha vizuelno izdužuje prostor, posebno u kombinaciji sa belom podnom i zidnom keramikom visokog sjaja. Beli zidovi osveženi su petrolej plavom i žutom bojom, ali i geometrijskim crno-belim motivima koji se javljaju kako na tabureima i slikama, tako i na dekorativnim jastučićima na kauču i tako unose dinamiku u kompletan enterijer stana.

Zagasite tapete, svojevrsna imitacija betona, nose remek delo renesanse, tj. motiv Mikelanđelovog Davida koji prekriva zid u dnevnom boravku i predstavlja jedan od najupečatljivijih elemenata u celom prostoru. Tako se ovim simbolom ljudske snage i mladalačke lepote vrlo vešto donosi dodatna doza elegancije koja je, uostalom, glavni atribut ovog stana. A da su umetnost i književnost uveliko prisutne, pokazuje i mornarska skulptura u dnevnom boravku i bogatstvo knjiga po policama.

Lepota u svakom detalju 

Prostor se iz dnevne sobe pretvara u malu trpezariju koja je smeštena uz zid u prostoriji. Citat Endi Vorhola vešto je osvetljen impresivnim geometrijskim lusterom koji unosi dozu elegancije u enterijer. Sto je velik i bogat, izrađen od medijapana visokog sjaja, kao i sav ugradni nameštaj za skladištenje. Čuvene trpezarijske stolice Čarlsa Imsa su oličenje komfora sa udobnim dubokim sedištem i zakrivljenim naslonom. One su postavljene na nogare od bukovog drveta isprepletene unakrsnim žicama koje su identične onima na lusterima, pa izuzetno skladno deluju u ovom retro i šik prostoru.

Oaza za odmor i opuštanje

Spavaća soba je takođe uređena vrlo udobno i savršena je oaza za odmor i spavanje. I ovde je naglasak na prirodnim tonovima i materijalima, sa upečatljivom slikom ženskog lika velikog formata iznad kreveta. Soba je svedena, sa preovlađujućom kombinacijom nešto toplije bele nijanse zidova i hladnije bele nijanse medijapana kreveta i plakara. Prostorija je vizuelno "udvostručena" velikim ogledalom koje ujedno skriva prostor za skladištenje garderobe. Prostor oko prozora takođe je iskorišćen za skladištenje, dok deo ispod samog prozora obavlja dvostruku funkciju – služi kao stočić za šminkanje, a ujedno suptilno skriva radijator.

Inače, kompletan nameštaj u ovom stanu rađen je po meri, što je doprinelo tome da se od stvarnih 43 m² stvori utisak da stan ima punih 60 . Tome je kumovala i neutralna osnova od drveta bele boje ukrašena jarkim detaljima, što daje prostran i funkcionalan izgled enterijeru.

Kada se tome doda i besprekorno kombinovanje savremenih i klasičnih detalja i doza mističnog kojom arhitekta Jelena Barać oplemenjuje svoje enterijere, finalni rezultat ne treba da čudi.

Vlasnik ovog stana je za svoj dom želeo udobno i toplo mesto za život koje odražava njegove životne interese i predstavlja idealan prostor za druženje i uživanje u životu. Čini se da je bar toliko i dobio. Subjektivan osećaj kaže – i mnogo više od toga.

 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak