Vučić: Očekivanje da Srbija ne dobije ništa - nije realno

N1 info 17.05.2018 22:22
Vučić: Očekivanje da Srbija ne dobije ništa - nije realno


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Sofiji imao dobre razgovore tokom bilateralnih susreta sa Angelom Merkel, Terezom Mej i najmanje još deset zvaničnika. Govoreći o rešenju za Kosovo, Vučić je naglasio da u Srbiji postoji želja da se problem reši i da je ona sve svoje obaveze ispunila.



Vučić je naveo da je sa zvaničnicima razgovarao o problemima koji su pred nama, jer je to, ističe, posao lidera, a ne da govore o lepim stvarima.

"Želim da verujem da će Srbija imati dovoljno snage, ukoliko bude volje za kompromisom na drugoj strani, da dođemo do rešenja za KiM koje će biti prihvatljivo za naše građane. Daćemo sve od sebe i boriti se, a da li ćemo uspeti – ne zavisi samo od nas", rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da je sa Tačijem razmenio nekoliko reči, i da to vidi kao čin ljubaznosti, a da bi za neku jaču ocenu morao da vidi neki veliki progres da bi mogao da kaže da je nešto bolje.

"Siguran sam da moramo da nastavimo dijalog", rekao je Vučić.Odgovarajući na pitanja kada bi se moglo naći rešenje za KiM, Vučić je rekao da nije od onih koji bilo šta ograničavaju, posebno što nesporazum postoji još od pre Prve prizrenske lige, više od 140 godina.

"To nije 140 dana", rekao je Vučić i dodao da u Srbiji postoji želja da se problem reši, da smatra da je Srbija uložila i napor i energiju i volju i sve svoje obaveze ispunila.

"Dijalog će svakako biti nastavljen"

Vučić je ponovio da će svakako dijalog biti nastavljen, ali da za nastavak mora da postoji ispunjenje određenih uslova.

Podsetio je da treba videti prvo šta je sa Briselskim sporazumom i njegovim ispunjavanjem.

"Sve vas pitam da mi kažete sitnicu koju Srbija nije ispunila, nećete naći nijednu. Samo jedna obaveza druge strane je bila i tražimo samo nju da bude ispunjena, a to je ZSO", naglasio je Vučić.

"Ako se ide u dijalog, mora da postoji želja za kompromisom obe strane, a ne da se šalju platforme 'nismo spremni ni za šta', to je kao platforma nekih političkih stranaka u Srbiji. Očekujete da Srbija sve da, a ne dobije ništa – to nije realno", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je takvu platformu usvojila vlada u Prištini, ali da ona na zahtev međunarodne zajednice nije poslata na usvajanje skupštini, jer bi to dramatično vezalo ruke svima.

Izvor: N1

Predsednik Srbije pokazao je novinarima Briselski sporazum i ukazao da je stao na jednu stranu, te da je Srbija ispunila sve, jer njen potpis i reč nešto znače.

Preneo je da svima kojima pokaže taj dokument nema šta da kaže.

"Ja iznesem papir od 15 tačaka, a to sam pokazao i švedskom premijeru i pokažem da smo od 7. do 14. tačke sve ispunili, a od 1. do 6. nije ništa ispunjeno. Kako da bilo ko kaže da nije tačno. To su pokušali u Skoplju samo Albanci da kažu da nešto nije ispunjeno", objasnio je on.

S Tačijem razmenio "nekoliko reči"

Vučić je ponovio da nije razgovarao sa Tačijem o dijalogu, već da je sa njim razmenio samo nekoliko reči.

"Zbog nas moramo da rešavamo odnose sa Albancima, koji moraju biti mnogo bolji. Ako to ne rešimo, imaćemo bezbroj problema u godinama pred nama, od toga da će nam vrata EU biti zatvorena, do toga da nećemo moći da imamo tako uspešan rast i privredne rezultate", zaključio je Vučić.

On je rekao da je u Sofiji bilo razgovora i o infrastrukturnim projektima.

"Jedan od njih je izgradnja auto-puta Niš–Priština. Očekujemo da do kraja godine suštinski krenemo u izgradnju tog puta. Osamdeset odsto bismo platili mi, a u finansiranju sa najpovoljnijim kamatnim stopama pomoći će EIB, a 20 odsto biće grantovi. To će mnogo značiti za najsiromašniji deo naše zemlje", rekao je Vučić.

“Otvorili smo novo poglavlje za Zapadni Balkan”

Vučić je rekao i da je diskusija na samitu bila veoma interesantna, da je to bio "veoma otvoren i iskren razgovor", i da su se učesnici dogovorili o mnogim stvarima.

"Usudiću se da kažem da smo otvorili novo poglavlje za budućnost Zapadnog Balkana, to je bio veoma važan sastanak za nas i nadam se da ćemo se mnogo bolje razumeti u budućnosti", rekao je Vučić.

"S Merkel sam razgovarao o svim stvarima, ponosan sam na činjenicu da ona želi da nas sasluša. Razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima, o srpskoj privredi i srpskom pravosuđu, rekao sam kancelarki da bez pozitivnog stava Venecijanske komisije svakako nećemo ići u bilo kakvo usvajanje ili predlaganje (izmena Ustava Srbije) Narodnoj skupštini", preneo je predsednik Srbije.

Vučić je posebno pomenuo mađarskog premijera Viktora Orbana jer je "najotvorenije tražio prijem Srbije do 2025. godine, tražeći da to bude jasno rečeno".

Među projektima o kojima se razgovaralo u Sofiji, rekao je Vučić, su i auto-put Niš-Priština čija bi izgradnja počela ove godine, a "80 odsto bismo platili mi, Evropska investiciona banka će pomoći s najpovoljnijim kamatnim stopama, a 20 odsto bi bili grantovi - pokloni", dodao je Vučić.

Naveo je da će taj put biti važan za najsiromašniji deo Srbije - deo Nišavskog okruga i Toplički okrug.

Rekao je i da je za Srbiju "veoma važan" danas potpisan sporazum o izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, posebno zbog "problema koji se očekuju da će nastati u 2019. godini" pošto Srbija troši sve više gasa kako se industrijski razvija.



Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak