Top 6 mesta koja morate posetiti u Parizu

Lepota i zdravlje 17.05.2018 22:02
Top 6 mesta koja morate posetiti u Parizu


Bilo koju destinaciju da izaberete u prolećnoj sezoni , nećete pogrešiti. Ali postoji par mesta čije slike su prepravile instagram u doba rascvetalih pupoljaka. Jedan od njih je naravno Pariz.Pariz je čuven kao grad svetlosti i ljubavi i svakako jedan od najlepših gradova koje sam posetila. U ovom tekstu ću vam predložiti nezaobilazna mesta prilikom posete Parizu.

1. Da li uopšte treba naglašavati obilazak Ajfelovog Tornja?! Mislim da ne . Ali evo par saveta po pitanju posete istog. Ukoliko ste u mogućnosti najbolje bi bilo da rezervišete vaše karte online što će vam uštedeti dosta vremena. Morate biti spremni da i ukoliko imate karte za obilazak tornja, čekanje je nezaobilazno zbog bezbednosnih mera. Definitivno je vredno popeti se na vrh tornja jer je pogled divan, a ako želite da uštedite koji evro, ne kupujte kartu do vrha već do drugog sprata a ostatak se možete popeti pešaka.

2. Najbolji pogled na Ajfelov Toranj i popularno mesto za slikanje sa pozadinom istog je Trokadero. Linije 6 i 9 vode do njega. Ali imajte na umu da nije svako doba dana pogodno za slikanje ovde jer turisti preplavljuju ovaj trg od 8, 9 sati ujutru. Tako da ako želite da vam u slici ne budu drugi ljudi, poranite .

3. Versaj bi trebao biti nezaobilazna tačka vašeg programa kada ste u Parizu. Obično ima organizovanih tura do tamo, ali možete i sami otići gradskim prevozom sa kartom koja otprilike košta oko 22e. Za ovu znamenitost predlažem takođe rane jutarnje časove kao i da obezbedite dobrih 5 sati boravka ovde. Nećete se pokajati. A ovde možete pročitati i detaljniji tekst o Versaju.

4. Sacré-Cœur ili Bazilika Svetog srca se nalazi na brdu Monmartr. Rimsko-vizantijski stil ove bazilike je impresivan, ali definitivno preporučujem da platite ulaz od 6 ili 8e i popnete se na vrh gde je pogled prelep. A posle toga ne zaboravite da prošetate Monmartrom gde je nekada bilo stecište poznatih slikara koji su slikajući ovde zarađivali za život. To je takođe i nekadašnja poznata boemska četvrt gde i danas možete naći restorane sa prijatnom atmosferom i odličnom hranom.

5. Četvrt La Marais je zadržao svoj srednjovekovni šarm sa uskim ulicama prepunim galerijama i prodavnicama sa ručnom proizvodnjom proizvoda najčešće od kože. Naravno i cene su prilično prilagođene onima sa dubljim džepovima, ali ne brinite, mnoga mesta su i galerije i kafići u jednom ili je ulaz slobodan. Ovde se može osetiti onaj pravi nekadašnji duh Pariza jer je ovaj grad upravo ovako i izgledao pre Napoleona. A dok ste tu pobrinite se da obavezno prođete kroz Galeriju Vivienne koja je zapravo prolaz sa šarmantnim buticima i par kafića ali arhitektura je impresivna. Možete pogledati ovde .

6. Luksembrug Palata je bila sagrađena za majku Luja XIII, Mariju De Mediči, ali je od 1958. sedište francuskog Senata. To je nepregledno prostranstvo zelenila i raskoši. Ulaz u park je besplatan i verujte mi, to vam je dovoljno za uživanje. Deca puštaju makete brodova na velikim fontanama oko kojih se nalaze stolice gde možete sesti i odmarati oči ovakvim pogledom.

U svakom slučaju, čak i da se nađete u Parizu bez ikakvog plana i programa, ne morate brinuti. Svaki kutak Pariza je zanimljiv i šarmantan. Nisam pomenula muzej Luvr, park Monceau, Notre Damme, Trijumfalnu Kapiju, naravno Jelisejska polja ako želite da obiđete luksuzne prodavnice i uživate u šetnji… Kao i čuveni kabare Mulen Ruž ako ste spremni da date oko 150e za kartu za jednu od njihovih predstava. A još jedna preporuka je da obiđete buvlju pijacu ispod mosta Aleksandra III i popijete kaficu sa pogledom na ovu veličanstvenu građevinu.

A ako ostanete duže u ovom gradu ljubavi, ko zna koja sve mesta možete otkriti. Čujem da krovovi Pariza pružaju posebno očaravajuće poglede. Ali to ostavljam za neku sledeću posetu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak