Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji, Srbiju predstavlja Vučić

RTS 17.05.2018 12:49
Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji, Srbiju predstavlja Vučić


U Nacionalnoj palati kulture u Sofiji održava se Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, na kom se razmatraju dalje mere za približavanje regiona Evropskoj uniji. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je u uvodnom obraćanju poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija.Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ostale visoke zvanice, dočekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Odmah po početku samita, održan je okrugli sto evropskih lidera sa zvaničnicima Zapadnog Balkana.

Skup je otvorio Borisov, a nakon njega su govorili predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Nakon uvodnih govora, prvi zvaničnik koji se obratio je srpski predsednik Vučić, koji je poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija.

Poznavaoci prilika kažu da je izuzetna čast što se predsednik Srbije prvi obratio. Posle Vučića govorili su i Angela Merkel i Emanuel Makron, koji je u govoru više puta citirao Vučića.

Zanimljivo je da je kosovska delegacija na Samit došla odvojeno. Najpre je, naime, u Palatu, uz policijsku pratnju, došao kosovski predsednik Hašim Tači.

Nakon toga, bez policijske pratnje, u odvojenom vozilu, van kolone delegacije, "pojavili" su se kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Emanuel Makron i Tereza Mej su u Nacionalnu palatu kulture došli zajedno.

Dolazak lidera u Nacionalnu palate kulture privukao je veliku pažnju mnogobronih predstavnika medija, a domaćin samita Borisov je u Palatu ušao zajedno sa nemačkom kancelarkom.

Borisov je rekao da je to dobar znak da su svi lideri došli na samit u Sofiju, ali je primetio da jedino nedostaje španski premijer Rahoj, koji, kako je rekao, ne priznaje kosovsku nezavisnost. 

Poruke podrške Zapadnom Balkanu 

Angela Merkel istakla je da je u interesu Evrope da Zapadni Balkan bude bezbedan i ekonomski se dobro razvija.

Premijer Bugarske sastao se pred početak skupa sa britanskom premijerkom Terezom Mej, koja je svom bugarskom kolegi potvrdila da će tema Balkana i dalje biti na agendi Velike Britanije.

Najavila je da će narednog meseca u Londonu biti održan skup lidera zemalja Berlinskog procesa na kojem će se razgovarati o različitim aspektima bezbednosti, rekla je Mej.

Belgijski premijer Šarl Mišel smatra da se u narednom periodu moraju ohrabriti reforme, kako one "dubinske" koje treba da sprovde EU "kako bi bolje funkcionisala i bila efiksnija", tako i one koje bi na Zapadnom Balkanu dovele do "novog načina funkcionisanja" kada je reč o bezbednosti, stabilnosti, poštovanju vladavine prava, slobode medija , ali i veće stabilnosti među samim država regiona. 

Premijeri Estonije, Švedske, Litvanije i Irske ocenili su, pred početak Samita, da je susret lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana veoma važan i očekuju da će biti pozitivan, te da se njihove zemlje snažno zalažu za proširenje EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pohvalio inicijativu bugarskog premijera Borisova da organizije samit u Sofiji i najavio da će njegova zemlja 2020. godine biti domaćin sledećeg samita EU Zapadni Balkna.

Premijer Slovenije Miro Cerar napominje da EU treba da Zapadnom Balkanu ostavi vrata malo više otvorena ili bi u suprotnom ove zemlje mogle da krenu drugim putem.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da će i tokom predsedavanja Austrije EU, od 1. jula, približavanje Zapadnog Balkana biti prioritet.

Makron: Prvo reforme, pa prijem

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u Sofiji da je pre prijema Zapadnog Balkana u EU neophodno sprovesti reforme u zemljama regiona, ali i unutar EU kako bi se omogućilo njeno bolje funkcionisanje.

Makron je naglasio da neće podržati novo proširenje pre garancija da zemlje kandidati ispunjavaju uslove, ali i pre reforme unutar EU koja će omogućiti produbljivanje integracije i bolje funkcionisanje EU.

"Poslednjih 15 godina su pokazali put slabljenja Evrope, dok smo sve vreme radili na njenom proširenju. Nećemo učiniti uslugu ni zemljama kandidatama ni nama ako budemo imali mehanizam koji, na neki način, bez pravila ide stalno ka novom proširenju", upozorio je francuski predsednik.

Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu.

Predsednik Srbije rekao je uoči Samita da je sastanak u Sofiji veoma je važan, jer je to prvi put posle 15 godina da se organizuje na ovakav način, te da je u Sofiji prisutno mnogo ljudi i iz regiona i iz Evrope.

Vučić je i juče, prvog dana boravka u Sofiji, imao brojne bilateralne sastanke a očekuje da će tokom dana razgovarati i sa britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Priprema za održavanje Samita, na kojem učestvuje i Kosovo, obeležilo je i to što je Španija zauzela čvrst stav da je za zvanični Madrid, koji Kosovo ne priznaje, neprihvatljivo učešće ukoliko se Kosovo predstavi kao država.

Španski premijer Marijano Rahoj upozorio je da neće sesti za sto gde bude sedeo i predsednik Kosova.

Bugarska zato Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

U Sofiji će biti potpisano više sporazuma. Zemlje Zapadnog Balkana potpisaće izjavu o digitalnoj agendi, a Srbija memorandum o razumevanju sa Evropskom investicionom bankom i sporzaum o gasnom interkontektoru sa Bugarskom.

Jedan od rezultata današnjeg Samita moglo bi da bude potpisivanje izjave o ukidanju rominga.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak