Srbija se diči Đokovićem, a nije u njega ništa uložila: Moraš da stegneš zube i boriš se sam

Telegraf 17.05.2018 11:41
Srbija se diči Đokovićem, a nije u njega ništa uložila: Moraš da stegneš zube i boriš se sam


Srpski teniser pričao u Rimu o podršci koju drugi teniseri imaju od svojih saveza i državaNovak Đoković je najbolji sportista Srbije ikada. Nikada pre njega, a verovatno ni dugo posle njega nećemo imati takvog sportistu. Jer uspeti u tenisu, sportu imućnih i bogatih i to iz male zemlje Srbije, gde osim talaneta, volje i želje nemaš ništa drugo je vrhunski uspeh i vrhunska umetnost.

Žalosno je što u Srbiji sportisti u individualnim sportovima moraju da se probijaju sami. Tako je bilo i sa Novakom, kome Srbija i teniski savez tada kada je imao 12, 13 godina ništa nisu omogućili.

Njegovi roditelji su se sami borili plaćali trenere iz svog džepa, a Nole je verovao da će uspeti..i uspeo je. Sam, bez pomoći i zato on nije produkt ovog sistema, kao ni mnogi drugi srpski sportisti u pojedinim sportovima.

Doduše, u poslednjih pet godina se više ulaže u mlađe, prepoznaje se talenat, ali tako nije bilo pre.

- Mnogi igrači imaju podrške Saveza koji su vrlo moćni u pojedinim zemljama, posebno u onim koje su domaćini Slemova. Često te zemlje potpisuju ugovore sa svojim igračima na početku njihovih karijera.

- Za ostale je drugačije, kao što je bilo za mene. Nije mi bilo lako, posebno mojim roditeljima koji su plaćali trenere iz svog džepa - rekao je Nole posle plasmana u 3. kolo Mastersa u Rimu i dodao:

- Da bi igrao tenis na visokom profesionalnom nivou potrebno je mnogo novca, možda više nego u bilo kom drugom sportu. U Italiji Savez pomaže talentovanim teniserima od malih nogu. Nisu svi te sreće, pa moraš da stegneš zube i boriš se sam.

- To se dogodilo meni. Mnogi su odustali, jer nisu verovali da mogu da dostignu najviši nivo. Svaki sport postavlja mnoge prepreke, ali tenis možda najviše, jer je individualni. Ako nemaš neki vid pomoći ili sponzore vrlo je teško - istakao je srpski teniser.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak