Beograd obeležava Spasovdan

RTV 17.05.2018 11:27
Beograd obeležava Spasovdan


Liturgija u Vaznesenjeskoj crkvi povodom slave grada Beograda Spasovdana je završena, a u porti te crkve i ispred, u Ulici admirala Geprata, okupili su se mnogobrojni građani koji čekaju da počne litija ulicama grada.Liturgiju koja je počela oko devet sati je služio patrijarh srpski Irinej, a prisustvali su joj ovogodišnji domaćin slave, gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i mnogi građani.

Kako je najavljeno, litija će oko 11.30 časova krenuti iz Ulice admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve, a tokom nje će biti čitane tri molitve.

Osim toga, kao deo proslave Spasovdana će u 17 sati biti održan i svečani prijem u Starom dvoru.

Vaznesenje je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu. Spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

U narodu je praznik Vaznesenja Gospodnjeg poznatiji kao Spasovdan, a koliki ima značaj vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovjekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Od kad je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao srpsku prestonicu, u čast obnove i napretka, Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Spasovdan.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak