Utisci iz Kana: Naš “Teret” se izdvaja, najviše se priča o “Hladnom ratu”

B92 17.05.2018 11:17
Utisci iz Kana: Naš “Teret” se izdvaja, najviše se priča o “Hladnom ratu”


Srbija je organizovala posebno predstavljanje, koje je uvek odlično posećeno, kaže direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić sumirajući prvu polovinu Festivala u Kanu.Kakve su reakcije na film “Teret” Ognjena Glavonića, šta se moglo čuti iza kulisa, sem vrlo dobrih kritika za sada?

- Kao što ste već pomenuli, kritike su zaista izvanredne, i to ne samo u stručnim časopisima već i u regularnim medijima. Jedan španski medij je završio kritiku sa zaključkom da je šteta što Španija nema takvog reditelja. “Teret” je svakako film koji se za sada izdvojio u svojoj selekciji, videćemo šta će se desiti do kraja festivala. Ono što kritičari posebno izdvajaju jeste delikatnost rediteljskog pristupa i izuzetnu ulogu Leona Lučeva.

Boban Jevtić
Boban Jevtić

Ima li još nešto važno i zanimljivo što treba pomenuti vezano za aktivnosti FCS na Kroazeti?

- Kan je prilika da se dogovore mnoge stvari za nastupajući period, od umrežavannja, mogućih koprodukcija, saradnje između zemalja, da se promoviše na primer Srbija kao moguća destinacija za snimanja pa do predstavljanja budućih projekata festivalima i distributerima. To je mesto gde se sastanci nižu jedan za drugim, neki se pokažu jako značajnim. Srbija je naravno organizovala posebno predstavljanje, koje je uvek odlično posećeno, posebno zbog odlične atmosfere koju znamo da napravimo.

O kom filmu iz glavnog takmičarskog programa se za sada najviše priča, što zbog kvaliteta, što zbog teme? Koje je ostvarenje ostavilo na vas najbolji utisak?

- Nisam stigao do sada da odgledam niti jedan film sa glavnog programa, film o kome se dosta priča jeste poljski “Hladni rat” (Cold war) Pavlikovskog. I film “Leto” Kirila Serebrenikova je izazvao dosta pažnje, ali kritike su podeljene.

Kakve su reakcije na odsustvo Serebrenikova i Panahija?

- U prvom planu je slučaj Serebrenikov, ekipa filma je napravila mali protest na crvenom tepihu, što je izazvalo dosta medijske pažnje. I da, film je očigledno favorit, ali još smo daleko od kraja.

Oseća li se neka drugačija energija u Kanu, kako festival izlazi na kraj sa pokretom #TimesUp odlukom da pozove Fon Trira, kritikom da ima nedovoljno zastupljenih ženskih autora, da crvenim tepihom i dalje šetaju starlete i kolgerle i da muškarci sa debelim novčanikom i dalje vode glavnu reč, iako Vajnstina više nema? Kakav je vaš utisak?

- Promenilo se nešto u samoj selekciji, za razliku od prošle godine kada je selekcija izgledala kao brevijer poznatih rediteljskih imena, ovoga puta selekcija je mnogo hrabrija, rizičnija. Isto tako održane su tihe demonstracije žena filmskih profesionalaca na crvenom tepihu kojima se pridružio i žiri. Pa ipak, u celoj selekciji su samo tri žene reditelja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak