Volvo “Made in Kina” kvalitetnije od “Made in EU”

TotalCar 16.05.2018 13:10
Volvo “Made in Kina” kvalitetnije od “Made in EU”


Do pre nekoliko godina automobili proizvedeni u Kini su predstavljali loše napravljena i jeftina vozila, ali se u međuvremenu dosta toga promenilo.Tako danas čelnici Volva, koji je doduše u vlasništvu kineske kompanije, tvrde da su automobili napravljeni u Kini superiorni po kvalitetnu u odnosu na one koji se prave u Evropi.

To je istakao stariji potpredsednik dizajna Volva Robin Pejdž čija je kompanija zabrinula svoje kupce kada je pre nekoliko godina odlučila da mnoge svoje modele proizvodi upravo i Kini.

“Otkrili smo da je kvalitet automobila proizvedenih u Kini u stvari viši od onih iz Evrope. Svi su bili zabrinuti za kvalitet, ali su ubrzo shvatili da je nivo značajno viši u odnosu na Evropu”, rekao je Pejdž.

Pejdž ističe da kineske fabrike u vlasništvu kompanije Geely, koja kontroliše Volvo, proizvodi vozila visokog kvaliteta jer se manje oslanja na automatizaciju i ima ograničeniju toleranciju.

“Kada pričate sa ljudima iz evropske proizvodnje vidite da mnogo ulažu u automatizaciju sistema, nema mnogo manuelnih podešavanja. S druge strane, u Kini na tome radi više ljudi, manje je automatizacije u proizvodnji, što vam omogućava manju toleranciju na greške i bolja podešavanja. Nije ogromna razlika, ali ako napravite direktno i prosečno poređenje, Kina je poprilično dobra, pa nema potrebe za brigu”, ističe direktor Volvoa.

Volvo je počeo da proizvodi svoja vozila u Kini 2014. sa prehodnom generacijom limuzine S60, kojoj se potom priključio sedan S90 krajem 2016.

U Kini se sada proizvodi i XC60, očekuje se da će tamo biti sklapljano još nekoliko modela među kojima i serija 40, a natpis “Made in Kina” se nalazi i na luksuznom podbrendu Polestar.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak