Srpski policajci pomogli FBI da uhapsi "Gospodara tame"

Alo 16.05.2018 11:30
Srpski policajci pomogli FBI da uhapsi "Gospodara tame"


Uhapšen S. S. (38) iz Beograda zbog sumnje da je ucenjivao građane SAD i uzimao im novac.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije su, u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali u međunarodnoj policijskoj akciji "The dark overlord" (Vrhovni gospodar tame), koju je sproveo američki FBI.

Cilj akcije bilo je otkrivanje većeg broja lica koja su, koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu, od juna 2016. godine do danas neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krali informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac. Potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos od više 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a identifikovali su i priveli S.S. (38) iz Beograda, osumnjičenog da je jednog od članova hakerske grupe "The Dark Overlord".

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema.

Po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak