Putin otvorio Krimski most

RTS 16.05.2018 09:11
Putin otvorio Krimski most


Predsednik Rusije Vladimir Putin je vozeći kamion "kamaz" na simboličan način otvorio most koji povezuje Krim i kontinentalni deo zemlje.Putinu je trebalo 16 minuta da pređe most čiji su troškovi gradnje procenjeni na oko 300 milijardi rubalja.

"Deset hiljada ljudi radilo je na ovom gradilištu, a u jednom trenutku i 15.000. Skoro 220 kompanija je radilo na projektu. Zapravo, cela zemlja je učestvovala. Rezultat je predivan. On čini Krim i Sevastopolj jačima i zbližava nas", rekao je Putin pozdravljajući prisutne.

Ruski predsednik bio je na čelu kolone u vozilu "kamaz", a pratilo ga je nekoliko desetina kamiona za prevoz smeća, betonski mikseri, kamionske dizalice, piše Izvestija

Most, zvanično najduži u Evropi, biće sutra otvoren za saobraćaj. Planirano je da železnički saobraćaj bude pokrenut 2019.

Krimski most, poznat i kao Most preko Kerčkog prolaza, drumsko-železnički spaja grad Kerč i Krimsko poluostrvo sa kontinentalnim delom zemlje (Temrjučki rejon Krasnodarske pokrajine). Deo mosta prolazi preko ostrva Tuzle i Tuzlanske kose.

Gradnja mosta započeta je u aprilu 2015. Sam most i prilazni putevi ka njemu deo su ruskog auto-puta A-290 Kerč–Novorosijsk, odnosno R-260 "Tavrida" Kerč–Simferopolj–Sevastopolj.

Most ima lučnu konstrukciju sa rasponom svakog pojedinačnog luka od 227 metara. Ukupna dužina mosta je 18,1 kilometar, maksimalna visina konstrukcije je 80 metara, a visina saobraćajnih traka u odnosu na nivo mora je maksimalno 35 metara.

Kritike Zapada 

Ceremonija otvaranja Krimskog mosta, izazvala je kritike Zapada.

Prema tvrdnjama portparola Evropske službe za spoljne poslova, most predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Rojters.

"Evropska unija nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja, koju je počinila Rusija, i neće priznati ovo kršenje međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju.

Kritikama se pridružio i portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da Francuska osuđuje izgradnju Krimskog mosta, "koji uskraćuje Ukrajini pun pristup i korišćenje njenih međunarodno priznatih teritorijalnih voda".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak