Pljušte zahtevi za prinudne upravnike, kazna i milionska

Novosti 16.05.2018 09:57
Pljušte zahtevi za prinudne upravnike, kazna i milionska


Iako je rok za registraciju stambenih zajednica istekao odavno, uvođenje prinudne uprave je na čekanju.Ipak, u odeljenja za stambene poslove ovih dana pristiže veliki broj zahteva komunalnih inspektora za uvođenje prinudnih rukovodilaca višespratnica, mada su opštinama još vezane ruke. Razlog tome je što odluka o visini takse za angažovanje još nije doneta.

Svi rokovi odavno su probijeni, a dok "prinudni" ne stupe na dužnost, sklapaju se ugovori sa običnim ili profesionalnim upravnicima po uobičajenoj proceduri. Vremena za ovaj postupak je još malo, jer čim Skupština grada bude usvojila visinu plate za "nametnute" šefove, višespratnice će dobiti onog kojeg im opština odabere. Ipak, još jedno pitanje koje se postavlja je da li će biti dovoljan broj profesionalnih upravnika da pokrije sve višespratnice koje su preostale.

- Do sada je registrovano više od 70 odsto zgrada - navode u Opštini Stari grad. - Zahteva za uvođenje prinudne uprave je do današnjeg dana podneto 50. Na listi profesionalnih upravnika koji zadovoljavaju uslov da budu imenovani za prinudnu upravu za Opštinu Stari grad je evidentirano devet.

Iako i stanari sami izražavaju želju da zgradu prepuste prinudnom upravniku zbog nemogućnosti da pronađu drugačije rešenje, najveći broj zahteva "po službenoj dužnosti" stigao je od komunalnih inspektora. Oni su posle popisa neregistrovanih stambenih zajednica i postavljanja obaveštenja, one koji su se o njih oglušili stavili u red za prinudne upravnike. Kazne za stambene zajednice mogu da budu od 50.000 do dva miliona dinara.

- Pristiglo je 16 zahteva od komunalnih inspektora za uvođenje prinudne uprave - kažu u Opštini Zvezdara. - Međutim, još ne možemo da postupamo, jer nismo dobili uputstva kako će to da funkcioniše. Očekujemo nalog po kom kriterijumu ćemo uzimati upravnike iz registra.

Čim Skupština grada bude potvrdila naknadu za upravnike, nadležna opštinska odeljenja imaće odrešene ruke da angažuju registrovana preduzeća, čiji radnici su položili licencu. Odnosno, imenovaće prinudne upravnike po službenoj dužnosti.

VEĆ "PLjUŠTE" OSTAVKE

IAKO su pojedini stanari mislili da su napokon rešili problem registracije stambenih zajednica, njihovi upravnici rešili su da podnesu ostavku. Nedovoljno poznavanje zakona, previše obaveza bez novčane nadoknade, ali i nemogućnost da sa komšijama nađu zajednički jezik, pojedine tek izabrane rukovodioce zgrada primorali su da dignu ruke od svega. Ovakve zgrade vratile su se na početak procesa upisa u bazu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak