Vučić: Bez rešenja za Kosovo, prva kriza će nas uništiti

N1 info 15.05.2018 19:41
Vučić: Bez rešenja za Kosovo, prva kriza će nas uništiti


Predsednik Vučić u intervjuu za "Fajnenšel tajms" poručio da rešenje za Kosovo mora da se pronađe.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da je "opsednut Kosovom". List navodi kako je Vučić u očima lidera Evropske unije, a pogotovo nemačke kancelarke Angele Merkel, viđen kao najbolja šansa za uvođenje Srbije u evropski mejnstrim. Kritičari međutim navode da je EU s Vučićem postigla "đavolji dogovor".

Vučić je novinarima tog lista govorio o rešavanju kosovskog problema, bez čega, kako je naveo "sve što je postigao ne bi bilo održivo, a prva kriza bi nas ubila".

Predsednik Srbije u najvećoj meri odbacuje poređenja s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je u tekstu predstavljen kao "nekada liberal koji se okrenuo nacionalizmu", podržavajući svojevremeno ulazak u EU, kako bi je podrivao iznutra.

Neću biti Putinova "peta kolona" u EU

Kako piše FT, Vučiću se udvaraju Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i "povremeni saveznik Srbije Rusija", ali ga lideri EU, a posebno nemačka kancelarka Angela Merkel smatraju najboljom šansom da Srbiju uvede u evropski mejnstrim.

Kritičari međutim navode da je EU s Vučićem postigla "đavolji dogovor" u nadi da će ponuđena šargarepa podstaći reforme, ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i rešiti pitanje Kosova.

"Devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugeriše da je on čovek koji prati sve - i svakog. Neki strahuju da bi mogao postati novi Viktor Orban, mađarski lider koji je od liberala postao nacionalista, koji se povinovao pravilima EU za dobijanje članstva samo da bi je napao iznutra. Ta paralela, kaže Vučić, '99 odsto je đubre'", navodi FT.

Vučić je bio počasni gost na vojnoj paradi u Moskvi prošle nedelje i počinje svoj radni dan u 6.30 časovima ruskog jezika, navodi i FT i dodaje da srpski predsednik odbacuje da bi mogao biti "Putinova peta kolona u Evropi". On je rekao da je uvek bio jasan u razgovoru s ruskim predsednikom da "Srbija ostaje na putu ka EU".

Još jedan rat bi razorio zemlju

Novinari Fajnenšel tajmsa navode kako im je na terasi u predsedničkoj palati Vučić rekao da su tu ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga u puču 1903. godine. "Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti", rekao je Vučić melodramatično, kako se navodi u tekstu.

Vučićeve reči su ne baš suptilan podsetnik s kakvim se izazovima suočava samoproklamovani modernizator dok ide putem ekonomskih reformi, političke stabilizacije i ka članstvu u EU, navodi list i dodaje da je prethodni prozapadni lider Srbije, premijer Zoran Đinđić ubijen 2003. i da je sudbina Srbije na Zapadu daleko od sigurne.

Vučić ostaje nejasna ličnost - počeo je kao ultranacionalista, bio je ministar informisanja za vreme Slobodana Miloševića, ali je 2008. raskrstio s liderom radikala Vojislavom Šešeljem i osnovao proevropsku Srpsku naprednu stranku, navodi FT.

"Počinjete da se pitate da li su te (radikalne) stvari jedine stvari vredne borbe", rekao je Vučić o svojoj prošlosti i dodao da bi "još jedan rat razorio zemlju i uništio budućnost srpskog naroda zauvek".

Ako ne rešimo pitanje Kosova prva kriza će nas ubiti

Britanski list navodi da za članstvo u EU Vučić mora prvo da reši pitanje statusa Kosova.

"Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema sve što sam postigao neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti", rekao je Vučić.

List dodaje da se ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vučić otvoreno zalažu za podelu Kosova, ali da to nije prihvatljivo zapadnim silama, kao i mnogim u Srbiji, između ostalog Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Zdravo", prenosi list reči patrijarha Irineja kad je dočekao novinare FT-a. "Da li ste Britanci ili Amerikanci? Da li ćete nam uzeti Kosovo? Nećemo dati Kosovo ni po kojoj ceni. Mi smo Evropljani. Mi smo za ulazak u EU ali ne ako je Kosovo cena".

Fajnenšel tajms navodi i da Srbiju napušta 30.000 ljudi svake godine, što je, prema kritičarima, posledica Vučićeve vladavine. "Pored fiskalne konsolidacije i privatizacije - što nije malo - Vučić se nije upuštao u raščišćavanje korupcije", navodi Fajnenšel tajms.

List dodaje da se procenjuje da Vučićeva stranka ima 600.000 članova koji su većinom zaposleni u javnom sektoru, što implicira da je članstvo u SNS uslov za zaposlenje, unapređenje ili ugovor.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak