Dodelom nagrada završen 11. "Beldocs"

Politika 15.05.2018 21:01
Dodelom nagrada završen 11. "Beldocs"


Dodelom nagrada i projekcijom filma „Okupirani bioskop”, u Kombank dvorani večeras je završen 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs”.Žiri u sastavu: reditelj Stefan Malešević, urednik „DocLisbo"-a Agnes Vajldstajn i osnivač „ZagrebDox"-a Nenad Puhovski, najboljim filmom u „Srpskom takmičarskom programu” proglasio je dokumentarac „4 godine u 10 minuta” Mladena Kovačevića zbog „lepote i jednostavnosti kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje”.

Žiri je nagradio Kovačevića za, kako su naveli u obrazloženju, „dirljivu i poetičnu priču koju prikazuje, od proslave ljudske istrajnosti do zapanjujućih rezultata u postizanju krajnjeg cilja”.

Nagrada za najbolju kameru u okviru istog programa otišla je u ruke Koste Glušice za film „Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića za „preciznu istragu intrigantne priče i živopisan pristup animaciji”.

U kategoriji najbolja montaža nagrađeni su Tomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić za film „Kada dođu svinje” Biljane Tutorov, koji prema oceni žirija predstavlja „nežni portret žene koja se na snažan i veseo način nosi sa istorijom svoje zemlje i koju prenosi na svoje unuke na šaljiv način”.

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa u sastavu: Jasmin Bašić (Ženevska filmska komisija), Nikolas Feodorov (selektor festivala FIDMarselle) i Čarna Manojlović (Akademija umetnosti Beograd) nagradio je dva filma - „Meteori” reditelja Gurkana Kelteka (Turska/Holandija) i „Boli Bana” Simona Giljarda (Belgija/Francuska).

U obrazloženju je istaknuto da „Meteori” predstavljaju „poetično crno-belo vizuelno putovanje o ratnom stanju unutar grada, unutar uma i prirode”, a autor, mudro i istrajno uokvirujući drevne simbole, kombinujući ih sa političkim izjavama, oblikuje ritmički koherentne, precizne i otvorene prostore, preplićući mikro i makro kosmos.

U dokumentarcu „Boli Bana”, kako je primetio žiri, „impresivni vizuelni aspekti omogućavaju gledaocu da razmišlja o vezama i razlikama između „njihovih” i „naših” vrednosti, vremena i razumevanja sveta”.

Beogradski srednjoškolci Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković najboljim dokumentarnim filmom u okviru selekcije „Beldocs Teen” proglasili su „Outaga Girls” u režiji Tereze Traore Dalberg koja uspeva da prikazivanjem svakodnevnice približi gledaocima celokupnu socijalnu i političku situaciju u Burkini Faso.

Posebna nagrada direktora festivala „Beldocs” dodeljena je filmu „Okupirani bioskop” Senke Domanović za „vanredno uspešan sinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije”.

Tokom osam dana na „Beldocsu” je prikazano 98 filmova, podeljenih u 14 programskih celina u 11 bioskopskih dvorana.

Među skoro 130 gostiju, Beogradom su prošetali kultni američki reditelj Ejbel Ferara, ovogodišnja pobednica „Berlinala” Rut Bekerman, jedan od najznačanijih reditelja današnjice Ulrih Zajdl i drugi, a publika je imala priliku da pristutvuje njihovim masterklasovima, razgovora sa autorima posle projekcija i pogleda premijerno filmove koje su selektori Marko Grba i Igor Stanojević izabrali.

Filmski centar Srbije obezbedio je nagrade za najbolje filmove na festivalu, kao i 2.000 evra za podršku pobedniku konkursa „Beldocs in Progress za domaći film u fazi razvoja.

Kovačević i Giljard: Nagrade „Beldocsa” podrška filmu

Reditelj Mladen Kovačević, čiji je film „4 godine u 10 minuta” večeras proglašen najboljim filmom u „Srpskom takmičarkom programu” 11. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Beldocs”, kaže da je taj dokumentarac nastao bez previše napora i jednostavno se dogodio između velikih i produkcijski komlikovanih projekata, te da će priznanje „Beldocsa” pomoći da film dođe do publike.

„4 godine u 10 minuta”, eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film, imao je svetsku premijeru na festivalu „Visions du Reel” u Nionu gde je dobio Specijalno priznanje.

„Kada praviš film, doživljavaš ga na različite načine tokom procesa rada i što je taj proces kraći, odnos prema filmu je čistiji. Ja sam gradio odnos prema ovom filmu i pre nego što sam počeo da ga pravim, jer je film nastao od arhivskog materijala koji ja nisam snimio što je za mene bilo nezamislivo ranije. Sada se pokazalo kao prijatan resterećujući proces, jer ne morate da se suočavate sa nekim svojim materijalom u montaži”, objasnio je Kovačević u izjavi Tanjugu.

On je objasnio da je Jaćimovićeve dnevnike pročitao pre dve godine, pre godinu dana je pogledao video materijal i odmah znao da se tu krije film.

„Ta autentičnost iz zapisa i snimaka, jednostavnost i neposrednost realizma koja se tu pojavila, izuzetno je poetična i znao sam da će biti pravo uživanje praviti film od toga i tako se i dogodilo”, dodao je Kovačević nagrađen za „lepotu i jednostavnost kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje”.

Simon Giljard iz Belgije nagrađen je večeras Specijalnim priznanjem u okviru „Međunarodnog takmičarskog programa” za svoje ostvarenje „Boli Bana” u kome oslikava život u Zapadnoj Africi.

Kaže da je bio vrlo uzbuđen zbog prvog dolaska u Srbiju i da je uživao na festivalu i u odličnoj energiji srpske prestonice, dodavši da nije očekivao nagradu koja mu znači kao vetar u leđa.

„Snimanje filma je lep posao, ali povremeno veoma tezak, i znači podrška festivala poput Beldocsa”, rekao je Giljard Tanjugu.

Kaže da se dešava da ljudi izlaze iz sale na početku filma zbog scene ubijanja životinja, ali film je pun raznih rituala, ponekad nasilnih, i da publika uvek ima mnogo pitanja nakon projekcije.

„Fascinira ih život plemena Fulani i sam sam bio fasciniran kada sam ih sreo. Mi se uvek trudimo da ubijanje životinja ne prikazujemo na javnom mestu, posebno da to ne gledaju deca i mladi, a potpuno je suprotno u Zapadnoj Africi i zato sam hteo to da pokažem u filmu jer je to deo tradicije i identiteta tog naroda”, objasnio je reditelj.

Film „Okupirani bioskop” Senke Domanović večeras je u Kombank dvorani zatvorio ovogodišnji „Beldocs”, a ona je dobila posebno priznanje direktora festivala Mladena Vušurovića za „vanredno uspešan sinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije”.

Baveći se „okupacijom” bioskopa „Zvezda” i privatizacijom „Beograd filma”, Domanović kaže da predstavlja priču o jednoj generaciji i pruža metaforu društva u kome živimo i drago joj je što je direktor „Beldocsa” to prepoznao.

Ona je pak primetila da se među publikom javila nelagoda zašto film koji, između ostalog, preispituje privatizaciju, ima premijeru u privatizovanoj Dvorani Doma sindikata i pozvala sve da razmisle šta su danas javni prostori, da li su nam potrebni i kako se borimo za njih.

Domanović je srećna zbog poziva članice žirija „Beldocsa” Agnes Vajldstajn da prikaže filma na lisabonskom festivalu „DocLisbo” i dodaje da bi volela da proputuje sa filmom zemlje bivše Jugoslavije, primetivši i da pozive uglavnom dobija iz zemalja Istočne Evrope koje razumeju šta je tranzicija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak