Svet osudio Izrael: Neopravdana upotreba sile u Gazi

N1 info 15.05.2018 20:51
Svet osudio Izrael: Neopravdana upotreba sile u Gazi


U Gazi su i danas demonstracije i generalni štajk Palestinaca na 70. godišnjicu progona Palestinaca iz današnjih izraelskih oblasti. Izraelska avijacija raketirala je položaje Hamasa u Gazi, samo dan pošto je na desetine Palestinaca ubijeno a na stotine ranjeno, zbog čega na račun SAD i Izraela iz čitavog sveta stižu salve kritika.Najmanje 59 mrtvih i blizu 3.000 povređenih -  to je bilans gušenja palestinskih protesta zbog prebacivanja američke ambasade u Jerusalim. Izrael i SAD krive radikalni Hamas, dok više država optužuje Izrael za brutalnost.
 
"Sila koju je upotrebio Izrael je neopravdana. Tražimo istragu o poginulim Palestincima i izražavamo zabrinutost zbog mogućeg nasilja u budućnosti", rekao je Rupert Kolvil, visoki poverenik UN-a za izbeglice.
 
Za Palestince je 15. maj upravo dan Katastrofe (Nakba) u znak sećanja na progon stotina hiljada ljudi nakon osnivanja države Izraela 14. maja 1948. Obalsko područje Gaze je u potpunoj blokadi već više od decenije, a kao dodatni razlog za proteste došlo je preseljenje američke ambasade u Jerusalim gde su 37 odsto stanovnika Palestinci koji istočni deo grada smatraju svojom prestonicom.
 
"Čuli smo da su otvorili ambasadu. To je ilegalni objekat, a ne ambasada. Prvo smo imali nelegalna naselja dignuta uz pomoć Amerike i sada imamo američku nelegalnu zgradu u Istočnom Jerusalimu", rekao je palestinski lider Mahmud Abaz.
 
Palestinska samouprava na Zapadnoj obali nije isto što i Pojas Gaze, koji kontroliše Hamas. Najveći broj žrtava poginuo je upravo na ovoj traci zemlje, koji mnoge države smatraju leglom terorizma. Nasilni protesti na dvanaest lokacija u Gazi ka granici sa Izraelom "smirivani" su brutalnom reakcijom vojske. Izraelska administracija nije spremna da broji mrtve.
 
"Uprkos broju mrtvih, moramo pamtiti i podsećati: To je kao što visok broj mrtvih nacista u ratu ne čini nacizam nečim što se može objasniti ili razumeti", rekao je Gilad Erdan, ministar javne bezbednosti Izraela.
 
Najoštrija reakcija na jučerašne događaje stigla je iz Turske, koja je proglasila trodnevnu žalost i povukla ambasadore iz SAD i Izraela na konsultacije.
 
"Izrael je teroristička država i koraci koje oni sada preduzimaju dokazuju da su teroristička država. Nažalost, Sjedinjene Države bez srama sarađuju sa Izraelom baš kao što su sarađivali sa kurdskim separatistima i Islamskom državom", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
 
Palestinski trgovci jutros nisu otvorili radnje, zaustavljen je javni gradski i međugradski prevoz, a ne rade ni palestinske zvanične institucije. Širom Zapadne obale proglašen je generalni štrajk. Palestinski lideri poručuju da je vreme pregovora sa Izraelom prošlo.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak