Vučić: Opsednut sam Kosovom

Novosti 15.05.2018 19:34
Vučić: Opsednut sam Kosovom


U intervjuu koji je predsednik Srbije dao za 'Fajnenšel tajmsu' navodi da je 'opsednut' Kosovom i da bez rešenja tog problema sve što je do sada ostvario neće biti održivo."Fajnenšl tajms" navodi reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bez rešavanja kosovskog problema sve što je postignuto neće biti održivo, a "prva kriza će nas ubiti".

Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti", kaže Vučić za FT u tekstu koji je objavljen na sajtu ovog uglednog britanskog lista.

Kako se navodi Vučić na putu ka EU najpre mora da razreši kosovski problem, da zvaničnici EU žele da Vučić predstavi svoj predlog za rešenje ovog problema narednih meseci kako bi počeli razgovori sa kosovskim liderima.

List navodi i da većina Srba Kosovo i dalje smatra kolevkom srpstva Kosovo,te da EU sa 28 članica ne nameće svoje rešenje, zato što Španija i četiri druge zemlje odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova, uglavnom iz straha od secesionističkih presedana.

"Fajnenšl tajms" podseća i da su srpski ministri spoljnih poslova i odbrane otvoreno podržali ideju podele, ali ocenjuje da to kod zapadnih sila neće proći, zbog straha da bi se time otvorila Pandorina kutija graničnih sporova u regionu, te da su male šanse da se zapadne sile predomisle kad je reč o nezavisnosti Kosova, "kao što to neki Srbi zamišljaju".

Kao najverovatnije rešenje, kako se navodi, moglo bi da bude ono koje bi podrazumevalo autonomiju i dogovor o podeli vlasti nalik na Severnu Irsku, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na oblasti u kojima Srbi čine većinu, a u zamenu za priznavanje kosovske državnosti.

"Ali čak bi i to mnogi Srbi smatrali prevelikim ustupkom, a takvo rešenje bi se suočilo i sa preprekom u slučaju referenduma, pri čemu bi Vučić mogao da očekuje žestok otpor sa više strana uključujući i SPC", piše britanski list.

List navodi reči Patrijarh Irineja da Srbija hoće članstvo u EU, ali ne "po cenu Kosova".

"Nećemo ustupiti Kosovo ni po koju cenu", rekao je Irinej. "Mi smo Evropljani, jesmo za pridruživanje EU, ali ne ako je Kosovo cena za to" rekao je Patrijarh za FT. List navodi i mišljenje jedan neimenovani ekspert za Kosovo koji smatra da bi Vučić ipak mogao da odnese prevagu na referendumu, s obzirom na politički uticaj koji ima i kontrolu nad medijima.

FT piše da se Vučić danas zalaže za člansto u EU kao "katalizator" za promene i bekstvo od "košmarnih godina" Miloševićeve vlasti koje su obeležili ratovi, hiperinflacija, bombardovanje, ekstremni nacionalizam... i navodi njegove reči da bi "još jedan rat uništio bi zemlju i budućnost srpskog naroda zauvek".

U opširnom tekstu koji se pokušava da iz svih uglova osvetli poziciju i ulogu Aleksandra Vučica kao političkog lidera u Srbiji, ali i njegovu poziciju u međunarodnim odnosima, list navodi ocene da on uživa naklonost Kine, UAE i Rusije, da ga lideri EU, a posebno nemačka kancelarka Angela Merkel, vide kao najbolji izbor da Srbiju uvede u evropske tokove, ali da kritičari istovremeno smatraju da je EU sa Vučićem postigla "faustovski pakt",a cinici da se Vučić "pretvara da sarađuje" i da će EU uticati na njega u interesu regionalne stabilnosti.

FT navodi i Vučićev odgovor da su strahovanja da bi on mogao da postane isto što i mađarski premijer Viktor Orban, koji je, kako navodi list, od liberala postao nacionalistički lider i koji je bio saglasan sa pravilima EU samo da bi postigao članstvo u njoj, i napadao je iznutra - "99 odsto besmislice".

Perspektiva članstva Srbije u EU, mada daleka, ostaje ključni faktor, ističe list ukazujući da za Vučića ona pruža "civilizujući" uticaj, ne samo za Srbiju već i za region Zapadnog Balkana sa tržištem od 18 miliona ljudi - samo ako se uklone političke i ekonomske barijere.

Za Brisel članstvo u EU nudi mogućnost podizanja demokratskih standarda, kao što su sloboda medija, pluralizam i vladavina prava, što je, kako neki tvrde, preskočeno u Bugarskoj i Rumuniji kada su primane.

Vučić, navodi FT, kaže da se on ne takmiči na konkursu popularnosti, i da nema želju da bude "dopadljiv ili voljen".

On sebe, kako piše u tekstu, predstavlja ne kao poslednju, ali svakako kao najbolju nadu za svoju zemlju.

"Srbija je proizvela više istorije nego što može da svari", kaže on citirajući Vinstona Čerčila i zaključuje da je najvažnije održati mir i spokoj, kako navodi FT.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak