Vulin: Odlučivanje članica NATO o ostanku na Kosovu kršenje rezolucije UN

Blic 15.05.2018 13:45
Vulin: Odlučivanje članica NATO o ostanku na Kosovu kršenje rezolucije UN


Pojedinačno odlučivanje svake članice NATO-a o ostanku na KiM je brutalno rušenje rezolucije 1244 na osnovu koje je KFOR i došao na KiM i garantuje bezbednost u južnoj pokrajini, kazao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.Ministar je kazao da u sastavu KFOR-a se nalaze i zemlje, koje nisu članice NATO-a, kao što je recimo Austrija i upitao na koji način će se ona izjašnjavati o tome.

- Ne, KFOR ima mandat koji mu je dat na osnovu rezolucije 1244 na osnovu relevantnih odluka UN, ne na osnovu volje NATO-a ili volje bilo koje pojedinačne zemlje. Možete vi da srušite međunarodno pravo, uostalom srušili ste ga time što ste priznali Kosovo i bombardovali SR Jugoslaviju, možete ga opet srušiti, ali to su stvari koje se vraćaju onima koji su ih pokrenuli - kazao je Vulin za TV Pink.

Upitao je čemu je potrebna i čemu bi služila kosovska vojska kada se na KiM KFOR garantuje bezbednost.

- Imate članove KFOR-a koji su dobro obučeni pripadnici jakih armija, oni su odgovorni za bezbednost na KiM i svi se slažemo da bezbednost na KiM, pogotovu za Srbe nije dobra i sada će KFOR da ode, sada će da odu obučene vojske, a doći će neki veterani OVK i oni će da garantuju bezbednost. Kome će da garantuju bezbednost i od koga uostalom oni štite KiM - upitao je ministar.

"Zar im nije dovoljna garancija Saveta UN i hiljade vojnika Kfora"

Dodao je i da kada dođe do promene stanja na terenu, prvo što svaka vojska uradi je da počinje da se odnosi prema toj novoj činjenici, prema promeni i počinje nešto da planira.

- Čitav region će početi da se odnosi, ukoliko dođe do formiranja te veteranske organizacije OVK, jer nema ništa drugo što bi tamo moglo da postane vojska, svi u okruženju će početi da se odnose prema toj činjenici, a to neće biti odnos da su mnogo srećni i radosni što se pojavila neka nova vojna formacija - kazao je Vulin.

Upitao je i protiv koga se uostalom usmerava ta vojna formacija, ko je to pretnja KiM, ko je to pretnja ljudima koji žive tamo, a da im nije dovoljna garancija Savet UN i hiljade vojnika KFOR-a.

Govoreći o poseti Evropskoj odbrambenoj agenciji, Vulin je kazao da postoje različiti vidovi saradnje koje Ministarstvo odbrane može da ima sa Evropskom odbrambenom agencijom, koja okuplja sva ministarstva odbrane zemalja koje su članice EU.

Naveo je da su vođeni razgovori o daljoj saradnji kada su u pitanju neeksplodirana minska sredstva, te o vojnomedicinskoj saradnji gde Srbija uvažava veliku ugled u svetu.

Takođe, istakao je da su vođeni i razgovori o standardizaciji odbrambene industrije Srbije i naveo da je ta industrija veoma važna za Srbiju, ali da je za sve to potrebna saradnja i tržište.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak