Sprečite nadutost

Novosti 15.05.2018 13:16
Sprečite nadutost


Problem sa opstipacijom možete da rešite promenom svakodnevnih navikaSAVREMENI način života, zbog kojeg veoma često preskačemo obroke i umesto kuvane hrane uzimamo "brzu", kod mnogih osoba dovodi do opstipacije, odnosno zatvora. Nepravilan rad creva izaziva napetost i bolove u stomaku, kao i neprijatnu svakodnevnu nadutost.

Kada se pojavi ovaj problem, ne treba odmah posegnuti za lekovima, dovoljno je uzimati pomoćna lekovita sredstva za bolji rad creva, promeniti način ishrane i povećati fizičku aktivnost.

Tečnost

Da se problem sa opstipacijom ne pojavi, važno je da uzimate što više vode, sveže isceđenih sokova, kao i bistre pileće supe, jer ćete na taj način omekšati stolicu i olakšati njen prolazak kroz creva. Tokom dana, preporučuje se unos oko dva litra tečnosti, a trebalo bi da izbegavate konzumiranje alkoholnih pića i napitaka koji sadrže kofein, jer oni mogu da dovedu do dehidratacije.

Vlakna

Najčešći uzrok pojave zatvora je hrana koja ima malo vlakana i visoki udeo masnoće, i zato treba da vodite računa o namirnicama koje jedete tokom dana. Za dobro funkcionisanje creva uzimajete hranu bogatu vlaknima, kao što su jabuke, breskve, brokoli, kupus, spanać, pasulj, šargarepa, ječmena i zobena kaša. Izbegavajte masnu i "brzu" hranu i ograničite unos namirnica koja ne sadrži vlakna, kao što su sir, meso, sladoled, čips...

Magnezijum

Da pražnjenje creva bude redovno, neophodno je i da organizam ima dovoljno magnezijuma. Zato je važno da se na jelovniku nađe hrana bogata ovim mineralom, a to su pasulj, semenke, koštunjavo voće i integralne žitarice.

Aktivnost

Kretanje pozitivno utiče na creva i podstiče njihov rad, pa se osobama koje imaju problema sa zatvorom savetuje da slobodno vreme provode šetajući. Lagano vežbanje ima isti učinak i pobljšava funkciju digestivnog trakta. Dovoljno je da tri puta nedeljno izdvojite pola sata za neku fizičku aktivnost kako biste rešili taj problem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak