Ko troši, a ko plaća

Novosti 15.05.2018 13:12
Ko troši, a ko plaća


Različit odnos prema novcu uništi više brakova nego prevara, a istraživanja pokazuju da se tek svaki sedmi par ne svađa zbog paraOn je štedljiv, ona platu potroši čim je primi. On želi da novac čuva za stan, ona bi da ga "spiska" za putovanje. On "baca" pare u kladionici, ona na cipele. On stalno uleće u skupe projekte, ona ludi jer joj ništa ne govori. On bi da se hvali novcem, ona ga krije "da ne čuje zlo". Njemu je novac svetinja, ona se ježi robovanju toj "nebitnoj stvari".

Kad govorimo o uspehu braka, često ćemo pomenuti komunikaciju, poverenje, sličan sistem vrednosti, iskrenost, otvorenost. Gotovo nikad nam na pamet neće pasti sličan odnos prema novcu kao čuvar braka. Pa opet, upravo problemi u ovoj sferi ubijaju više veza nego prevara.

Čak 84 odsto parova priznaje da se svađa zbog novca, što znači da se tek svaki sedmi ne raspravlja zbog para. Istraživanja pokazuju da smo u 70 odsto slučajeva u braku sa osobom koja na novac gleda drugačije od nas. Da li je za uspeh braka nužno da gledamo isto na novac? Možemo li da očekujemo da će trošadžija odjednom postati štedljiv ili je bolje da ga prihvatimo kao takvog? Kako da pomirimo različitosti u ovoj sferi života?

Odnos prema novcu i način na koji par vodi finansije može predstavljati jednu od najvećih proba bračnog odnosa, ističe Aleksandra Račić, porodični psihoterapeuet i socijalni radnik Gradskog centra za socijalni rad. Prema rečima sagovornice "Života plus" problem često nastaje oko toga kako se i zbog čega troši novac.

- Činjenica je da novac trošimo u skladu sa svojim sistemom vrednosti, tako da problem nastaje kad se borimo za ono što mi želimo, a zanemarimo partnerove želje. Jedan partner može da bude fokusiran na trenutne potrebe, dok drugi misli strateški, što može da dovede do nepresušnih izvora nerazumevanja i svađa - kaže psihoterapeut.

Kad beda zakuca na vrata

Mnogi su se uverili u tačnost izreke "gde beda kuca na vrata, ljubav izlazi kroz prozor". Naša sagovornica primećuje da parovi koji imaju manje finansijskih problema doživljavaju manje izazovne situacije u ovom smislu i mogu više da se fokusiraju na svoj odnos.

- S druge strane, parovi koji se svakodnevno bore sa nedostatkom novca ili dugovima ne mogu dovoljno pažnje da posvete braku, pa to može uticati na ishod veze. Način na koji će rešavati različit pristup u pogledu novca može biti izvor istraživanja novog modela raspolaganja finansijama. Ali može biti i izvor sukoba koji će dovesti do odluke da se brak okonča - kaže Račićeva.

A to nije tako retko. Različit odnos prema novcu čest je okidač za razvod braka - utvrdili su istraživači sa Kolumbija univerziteta. Čak 45 odsto brakova završilo se ili je u krizi jer jedan partner prekomerno troši novac. I tako žena počinje da krije da je kupila cipele, a muž ne prijavljuje izlete u kladionicu. Neretko, muškarci optužuju supruge da ne privređuju, pa samim tim i nemaju pravo glasa u ovoj sferi. Aleksandra Račić objašnjava da je nekim parovima u redu da suprug sam prihoduje, a žena vodi domaćinstvo. Kako kaže, žena se, iako ne prihoduje, oseća poštovano jer je njeno investiranje u porodicu priznato od strane supruga. Ako se partner koji ne zarađuje oseća loše, potrebno je tragati za drugim rešenjima.

- Dobro je ono rešenje koje neće ugroziti partnerstvo. Ukoliko dogovor nije fer, odnosno jedan partner se oseća kao žrtva u planu koji mu je nametnut, a o tome nije spreman ili nema prostora da se otvoreno razgovara, partnerstvo može da bude dovedeno u rizik. Partnerstvo je odnos jednakih, a polje novca može dovesti odnos u disbalans moći i nemoći, ko je moćniji u odnosu kroz polje novca, ko više zarađuje, on odlučuje. Potrebno je naći balans u odnosu u kome se oba partnera osećaju dobro. Otvoren i iskren razgovor partnera uvek je lekovit. Ako ne razgovarate o novcu, znači da ni o drugim stvarima ne razgovarate dovoljno ozbiljno - primećuje Račićeva.

Moj, tvoj ili naš

Jedno od pitanja koje se postavlja je da li u braku treba da imamo zajednički račun ili da svaka strana bude svoj "ministar" finansija. Jedni zagovaraju prvu opciju ističući da u braku nema podele na moje-tvoje, dok drugi ističu da je lični novac važan da se ne bismo osećali loše kad poželimo nešto sebi da kupimo ili kad pazarimo poklone. Mera između zajedničkog i ličnog kad su u pitanju finansije, ali i drugi aspekti života, stalno se pronalazi i preispituje u braku, ističe Dragana Opačić porodični psihoterapuet iz Gradskog centra za socijalni rad.

- Partneri dele život pa je važno da zajedno određuju prioritete u vezi sa rukovođenjem novcem. To ne znači da naše lične želje i potrebe treba potpuno ugušiti jer će i to ugroziti odnos ako se dešava u dužem vremenskom periodu. Dogovorite se oko plaćanja računa, troškova za hranu. Izbegavajte odnos u kom jedan od partnera ulazi u ulogu roditelja, a drugi deteta. Razgovarajte o svojim željama i iznosu potrebnom za vlastite mesečne troškove. Dogovorite štednju ako je moguća - kaže Opačićeva.

Kao i mnoge druge navike i stavovi, i odnos prema novcu stvara se u detinjstvu. Neki ljudi su vaspitani da je sramota govoriti o novcu i često će reći "meni pare ništa ne znače". Važno je, ipak, razviti zdrav odnos prema novcu, upozoravaju stručnjaci, a tu je uloga roditelja veoma važna. Prema rečima naših sagovornica, prva iskustva o novcu učimo u porodicama porekla. Te modele možemo da analiziramo, prihvatimo ono što je korisno za naš sadašnji život, a aspekte koji nam se ne sviđaju unapredimo ili odbacimo ako su štetni.

- Novac nam omogućava da ostvarujemo svoj život u svetu u kom živimo. Ako imamo dovoljno novca, dobili smo slobodu da ostvarujemo svoje potrebe i želje. Ako ga nemamo dovoljno, dobro je da naučimo kako efikasno da raspolažemo njim. Novac ima značajnu ulogu u našim životima jer nam omogućava da funkcionišemo, a to je pogotovo važno kada uđemo u bračne i porodične vode gde se povećava stepen naše odgovornosti. Zdrav odnos prema novcu može se meriti onim "dok on služi nama, a ne mi njemu" i sasvim je u redu da ga imamo jer izgleda da je istina ono što neki kažu "novac je kovana sloboda" - zaključuje psihoterapeut.

NOVČANO PISMO

Da ne bi bilo iznenađenja, već u ranim fazama veze treba razgovarati o novcu što malo parova radi verujući da će to uništiti romantiku. Ako ne želite otvoreno da razgovarate, planirajte putovanje zajedno, pa ćete steći jasnu sliku kakav je odnos druge strane prema novcu, kažu stručnjaci.

A kasnije, u braku, kad osetite da ste frustrirani, napišite svom partneru "novčano pismo" u kom ćete opisati kako doživljavate novac i šta ste o njemu naučili u porodici. Tako će on bolje razumeti razloge zbog kojih imate određen odnos prema novcu, savetuju stručnjaci.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak