Nemamo para za zdravu sredinu, kaskamo u EU

Mondo 15.05.2018 11:17
Nemamo para za zdravu sredinu, kaskamo u EU


Srbija nije ostvarila napredak u pripremama za otvaranje Poglavlja 27 (zaštita životne sredine). Finansije pokazuju da ekologija nije prioritet Vlade Srbije, zaključeno na "zelenoj" konferenciji u Beogradu. Nezadovoljni i u Ministarstvu.Princip finansiranja ove oblasti pokazuje da Vlada Srbije ima neke druge prioritete, ključni je zaključak najnovijeg "Izveštaja o (ne)napretku" Koalicije 27 koji je danas predstavljen na konferenciji u Botaničkoj bašti.

U petom godišnjem izveštaju organizacija civilnog društva, čijem su predstavljanju prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija i Ministarstva zaštite životne sredine, podvlači se da svi aspekti životne sredine u Srbiji zahtevaju daleko više ulaganja nego što je, kako se navodi, predviđeno aktuelnim budžetom iz kojeg se izdvaja 0,5 odsto.

Predstavnica regionalne kancelarije Svetske organizacije za prirodu (WWF) Duška Dimović ocenila je da je kada je reč o životnoj sredini i klimatskim promenama najveći problem što Zeleni fond nije operativan i što nema dovoljno sredstava za ulaganje u zaštitu životne sredine.

Dimović je kao napredak označila osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine, ali je istakla da Vlada nije prepoznala klimatske promene i zaštitu životne sredine kao prioritet.

''Ako ima političke volje, onda se to prati finansijama. S obzirom na to da je 0,5 odsto BDP-a izdvojeno za životnu sredinu, to pokazuje da nije prioritet'', rekla je Dimović.

Ona je kao jednu od ključnih prepreka za napredak u pripremama za pregovore o članstvu u EU koji se odnosi na Poglavlje 27, navela neodgovarajućoj saradnja između sektora.

"Kada svi budemo shvatili da životna sredina nije stvar samo resornog ministarstva već i infrastrukture, šumarstva, vodoprivrede, energetike, poljoprivrede... Moramo sarađivati između sektora, ali i na nacionalnom i lokalnom nivou. Neophodna je i saradnja privatnog sektora, organizacija civilnog društva i vlade", naglasila je Dimović.

S druge strane, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je u oblasti životne sredine ostvaren evidentan napredak u poslednjih godinu dana u tehničkom i organizacionom smislu, ali ističe da je resorno ministarstvo treba da se izbori sa nerazumevanjem u vezi sa načinom finansiranja svih segmenata životne sredine.

''To nije alarmantno, ali prošle godine smo pokrenuli to pitanje. Uspostavljen je tzv. Zeleni fond', on je počeo da radi, ali nisam zadovoljan nivoom sredstava koje su odvojene'', rekao je Trivan.

On je dodao da će sa Ministarstvom finansija biti razgovarano o izradi novog budžeta i da sav novac prikupljen od naplate ''zelenih taksi'' uđe u Zeleni fond.

''Tako bismo mogli da za početak finansiramo mnoge administrativnih poslova u vezi sa Poglavljem 27. Naravno da nam treba mnogo više novca nego što izdvajamo za ove namene, ali važno je da smo uspostavili budžetski fond i da on počinje da funkcioniše'', naveo je ministar na konferenciji u Botaničkoj bašti.

Izveštaj Koalicije 27 koji je danas predstavljen obuhvata oblasti zagađenja vazduha, upravljanje otpadom, zagađenje voda, zaštitu priorode, upravljanje opasnim hemikalijama, industrijska zagađenja, buku i klimatske promene.

Skupa ta ekolologija

Kako je rekao ministar Trivan, Srbija spada u zemlje koje najmanje odvajaju za životnu sredinu. ''Jako je važno da i to što izdvajamo prvo dođe na pravo mesto, što u budžet Ministarstva, što u lokalne samouprave, i da se namenski troši. Upozorio sam lokalne samouprave da ćemo ove godine kontrolisati trošenje budžetskih sredstava i da ćemo reagovati'', naglasio je Trivan.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak