Slava Srpske nacionalne akademije u Torontu

RTS 14.05.2018 21:38
Slava Srpske nacionalne akademije u Torontu


Još od početka osamdesetih godina, kada je osnovana kao neprofitna, kulturna i prosvetiteljska institucija srpskog naroda u Kanadi, Srpska nacionalna akademija i svoju slavu, Spaljivanje moštiju Sv. Save, obeleži običajno, ali i duhovnom akademijom.Tako je bilo i ove godine. Posle molitve i lomljenja slavskog kolača koji su sa protom Mihailom Doderom obavili ovogodišnji kumovi, Amra i Dimitrije Porobić, usledile su besede.
 
Prota Doder je podsetio da je spaljivanje moštiju Sv. Save imalo u srpskom narodu potpuno drugačiji efekat od onoga koje su Turci želeli. Umesto zatiranja pravoslavnog kulta i duha izazvali su sabiranje naroda, istrajnost u veri predaka i novu iskru identiteta.
 
U besedi pod nazivom Pozdrav rodu, gostujući književnik iz Beograda, Labud Dragić je govorio o današnjem stanju intelektualne svesti i duha u Srbiji podvlačeći potrebu novog sabiranja i odbrane nacionalnog i kulturnog identiteta.
 
Kada su svojevremeno u SNA za svoju slavu izabrali Spaljivanje moštiju Svetog Save, imali su na umu da njihovoj instituciji priliči da slave velikog srpskog sveca i prosvetitelja, ali su želeli i da se kalendarom odmaknu od brojnih zimskih slava koje u najvećem broju obeležavaju ovdašnji Srbi ali i druga srpska udruženja i organizacije.
 
Uz slavsko posluženje članovi i prijatelji SNA su se podsećali i kalendara događaja. Prostor SNA je i proteklih meseci bio mesto brojnih, pre svega, književnih večeri i predavanja, ali i izložbi slika ovdašnjih umetnika.
 
Naredni događaj su majski susreti pisaca kojim će članovi srpsko-kanadskog Udruženja književnika Desanka Maksimović, 16. maja, obeležiti 120. godina od rođenja pesnikinje čije ime nose.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak