Film “Srbenka“ Nebojše Slijepčevića dokumentarac godine u Kanu

Gloria 14.05.2018 20:13
Film “Srbenka“ Nebojše Slijepčevića dokumentarac godine u Kanu


Novi film Nebojše Slijepčevića “Srbenka“ proglašen je dokumentarcem godine u Kanu, a o dobitniku je odlučivao žiri sastavljen od članova sedam prestižnih filmskih festivala Evrope koji su okupljeni u dokumentarnu alijansu.Članovi žirija su se složili da je reč o vrlo važnoj ali istovremeno univerzalnoj priči o ličnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme, te o pokušaju izražavanja tog osećanja kroz ograničen, a opet moćan umetnički doživljaj.

Srbenka, inače, prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke.

Pozorišne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a 12-godišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno posmatra uticaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno dece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj u godinama nakon završetka oružanih sukoba u Hrvatskoj.

Za nagradu “Dok alijanse“ Srbenka je nominovana kao kandidat filmskog festivala “Visions du rel“ na kojem je taj film dobio i posebno priznanje žirija.

Svoju hrvatsku premijeru imaće na Filmskom festivalu u Motovunu u julu, a nakon leta odlazi u redovnu bioskopsku distribuciju.

Film je nastao u produkciji “Restarta“, a nastanak su podržali Hrvatski audio-vizuelni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb, te “Kreativna Europa“, potprogram MEDIA.

Inicijativa “Dok alijanse“ (Doc Alliance) posvećena je promociji i razvoju dokumentaristike, a rezultat je partnerstva sedam evropskih festivala dokumentarnog filma: “CPH:DOX“ (Danska), “Doklišboa“ (Portugal), “Doks agenst greviti FF“ (Poljska), “DOK Lajpcig“ (Nemačka), “FID Marselj“ (Francuska), “Jihlava IDFF“ (Češka) i “Vižons du rel“ (Švajcarska).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak