Gordana Čomić: Sklona sam savezima sa svima koji ne vole da ih SNS pravi budalama

Nedeljnik 12.05.2018 15:03
Gordana Čomić: Sklona sam savezima sa svima koji ne vole da ih SNS pravi budalama


Kandidati za predsednika Demokratske stranke Gordana Čomić, Zoran Lutovac i Branislav Lečić pristali su da za novi broj Nedeljnika predoče magistralne pravce svoje politike ukoliko pobede na partijskim izborimaKoje su vaše ključne smernice u pronalaženju izlaza iz teške situacije u kojoj se očigledno nalazi Demokratska stranka posle debakla na beogradskim izborima? Može li i kako DS uopšte ponovo da postane respektabilna stranka?

U zaista teškoj situaciji Demokratska stranka se nalazila jedino 12. 3. 2003, sve druge faze su usponi i padovi, porazi i pobede koje prolaze sve demokratski ustrojene političke stranke. Sabiranje, obnovu i izlazak iz krize demokrate mogu postići samo neprekidnim, dnevnim političkim radom tamo gde živimo, reformom organizacije, jasnim stavom kritike za svaki pogrešan potez vlasti, privrženi EU i borbom protiv svakog nasilja, protiv siromaštva i straha. Ko god ne voli da ga vlast SNS-a pravi budalom propagandom umesto svega normalnog, drag nam je sagovornik za zajednički napor da još jednom promenimo atmosferu i dnevni red po kojem živi Srbija; jednom smo to već učinili sahranivši politiku ratova, mržnje i izolacije, učinićemo to opet vraćajući Srbiju vladavini prava, slobodama i kontrolisanoj vlasti.

Na kom strateškom stanovištu DS-a ćete insistirati? Da li ćete zastupati politiku nezavisne pozicije DS-a? Ili ste zagovornik opozicionog okupljanja sa Đilasom, Jankovićem ili Jeremićem?

Demokratska stranka je tvorac i podrška evropskim integracijama Srbije, time smo zauvek uklonili i delegitimisali volju za ratovima, raznim "Velikim Srbijama" i proizvodnjom mržnje i konflikata. Tim svim se vlast SNS-a danas igra na kič način, propagandom i igrokazima kojim ljude pravi budalama. Nije loše ko to voli, a mi ne volimo. I skloni smo savezima sa svima koji to takođe ne vole. Poslovi za razvoj Srbije, budući zajednički poslovi prirodno će tražiti mnogo nas koji smo jednom svi radili zajedno u DS-u, da još jednom menjamo atmosferu u Srbiji od samovolje autoritarnosti ka stvarno demokratskom društvu. Taj je cilj toliko velik da je svaki napor mali, a svaki saradnik dobrodošao. 

DS je stranka čije su jezgro svojevremeno činili intelektualci ili srednja klasa, ali su vam u međuvremenu okrenuli leđa ili su se mahom povukli iz političkog života, uključujući i njihovu izbornu apstinenciju. Šta je vaša poruka njima?

Poruka je da znamo da su u pravu kad nas kažnjavaju otkazivanjem poverenja i lojalnosti glasača stranke, da znamo da nam zameraju svađe, da smo čuli i razumeli da hoće jasan stav, dokazivu kritiku politike vlasti, da hoće da im dokažemo da smo drugačiji od bahate, samovoljne, neznalačke vlasti SNS-a koja pustoši i zatire sve što valja u našem društvu nasiljem nad zakonima i ljudima, jer jesmo drugačiji. I živi smo ljudi, sa svim manama i vrlinama živih ljudi koji se bore za modernu, demokratsku Srbiju. Mi zavisimo od njih, ne oni od nas, ali jedni bez drugih ne možemo promeniti ništa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak