Vokativ po Ceci: Šta je to u tvojim udžbenicima

Nedeljnik, Ana Mitić 12.05.2018 15:15
Vokativ po Ceci: Šta je to u tvojim udžbenicima


Profesori srpskog jezika saglasni su da je primer "Lepog groma" iz radne sveske "nesrećan slučaj" i da stihovima iz pesme folk pevačice nije mesto u lekciji o pravopisu. Reći će za Nedeljnik i da nema potvrde da se kroz ovu vrstu primera gradivo bolje savladava jer je deci to "bliže". Pa kako su tolike generacije naučile pravopis bez Cece?Da Svetlana Ražnatović ima koncert ovih dana, ne bi mogla da dobije bolju promociju od one koju je imala prethodne nedelje kada je bila jedna od glavnih tema jer su se stihovi njene pesme "Sećaš li se, lepi grome moj" našli u radnoj svesci za srpski jezik i književnost za peti razred osnovne škole. Nema li većeg priznanja nego kad se nađeš u udžbeniku i deca uče o tebi i u školi. I upravo zato je veći deo javnosti bio revoltiran i povela se polemika, opravdano, da li je mesto stihovima Cecine pesme u udžbeniku, ili bi makar udžbenici trebalo da ostanu poslednja odbrana od kiča i šunda.

Izbor stihova iz turbo-folk pesme "Sećaš li se, lepi grome moj" nije se greškom našao u radnoj svesci, rekla je za Danas glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ Olivera Đikanović, uz napomenu da je autor Vlado Đukanović svesno izabrao primer koji na dobar način odslikava upotrebu vokativa.

Profesori srpskog jezika i književnosti i čuvari jezika sada nisu hteli javno da komentarišu, ali saglasni su da je primer iz udžbenika "nesrećan slučaj" i da stihovima iz pesme folk pevačice koja personifikuje moralno i kulturno propadanje nije mesto u lekciji o pravopisu.

Reći će i da od toliko primera iz književnosti, narodne književnosti, kolokvijalnog jezika, života, nije morala da bude baš Ceca odabrana i da bi se takvih primera trebalo kloniti, kao i da nema potvrde da se kroz ovu vrstu primera gradivo bolje savladava jer je deci to "bliže". Pa kako su tolike generacije naučile pravopis bez Cece? I ako su deca već sa svih strana bombardovana kičom i šundom, moraju li to biti i u školi? Jer kad Ceca uđe na "mala vrata" u učionice, kroz te dve rečenice stihova, ne znači li to da je grom spalio i poslednju odbranu koja se već dugo urušava -- školstvo? Da li mi znamo gde su "crvene linije" koje se ne prelaze i imamo li kriterijume šta je za čas, a šta za mali odmor?

Ne stoji ni "odbrana" da je autor stihova zapravo Marina Tucaković, odnosno Ljiljana Jorgovanović, jer zbog Cecine izvedbe i poruke pesme ona ima dublje značenje ako se uzmu u obzir život i delo pevačice.

Međutim, ovaj slučaj nije nimalo jednostavan i nije problem samo što se vokativ uči preko Cece, i mnogi će reći da ima i te kako ozbiljnijih problema u školstvu -- tačno, ima. Kroz ovaj jedan primer prelama se i problem sa izdavačima, kojih ima mnogo i među kojima vlada oštra konkurencija, pa i pitanje kvaliteta udžbenika i ko ih i kako odobrava i odlučuje o sadržaju. Jer ovaj primer nije jedini, bilo je još takvih gafova.

Udžbenici iz istorije su verovatno najproblematičniji. Pa je pitanje i kako to niko nije nekoliko godina unazad primetio da nešto nije u redu sa ovim udžbenikom, nego baš sad, u trenutku kada je po drugi put odobren od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, i to bez ijedne greške. Radna sveska u kojoj je naveden ovaj stih u jednom zadatku kao primer popularne muzike odobrena je još 2014. godine, a nedavno je bez bilo kakve primedbe i drugo izdanje dobilo "zeleno svetlo". Pa se tako u celoj priči mogla čuti i reč "licemerje".

Ministar prosvete Mladen Šarčević zatražio je od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ Školstvo bude izbačen zadatak u kojem se pominju stihovi pesme "Sećaš li se, lepi grome moj", a osim stihova koje peva Svetlana Ražnatović u radnoj svesci našli su se i stihovi "Riblje čorbe", Momčila Bajagića Bajage, Ju grupe i najverovatnije će i oni biti izbačeni.

Vlado Đukanović, naš poznati lingvista i jedan od autora radne sveske, povodom polemike rekao je da ovaj primer spada u turbo-folk zbog toga što ga peva Ceca Ražnatović, a da ga je otpevao Zdravko Čolić, taj stih verovatno ne bi bio sporan. Prema tome, samo je problem u tome ko peva te stihove.

"Da li je ovo zvučna radna sveska, koju otvorite i zapeva Ceca Ražnatović? Nije. Tekst je napisala Marina Tucaković, koja je napisala 80 odsto hitova popularne muzike od sedamdesetih godina pa naovamo. Dakle, ona je nesporna kao tekstopisac. Očigledno da niko nije gledao zadatak već je samo zaokružio dvostih, lupio strelicu i napisao: Ceca. U zadatku piše da treba podvući oblike vokativa u primerima iz poezije i popularne muzike. Šta je nelegitimno u tom nalogu? Ništa."


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak