Almodovar, Del Toro i deset premijera na ovogodišnjem "Španskom metru"

Gloria 12.05.2018 14:01
Almodovar, Del Toro i deset premijera na ovogodišnjem "Španskom metru"


Festival filmova španskog govornog područja, 11. “Španski metar“, biće održan od 16. do 30. maja u Domu omladine Beograd, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke.Program, podeljen u tri ciklusa, čini 21 film iz Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele, a svojevrsni uvod biće koncert španskog glumca i muzičara Frana Peree 15. maja u Domu omladine Beograd.

Festival počinje ciklusom filmova „Počasna nagrada Goja“ 16. maja u Muzeju Kinoteke i tokom tri večeri publika će moći da pogleda filmove u kojima je briljirala Marisa Paredes, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade Španske akademije za film i umetnost.

Na programu će biti “Đavolja kičma” Giljerma del Tora, “Cvet moje tajne” i “Sve o mojoj majci” Pedra Almodovara, “Divlja deca” Karlosa Molinera, “Hladno sunce zimi” Pabla Mala i “Pukovniku nema ko da piše” Artura Ripstajna.

Seleći se prvi put u Dom omladine Beograda, “Španski metar” će tokom dva dana, 23. i 24. maja, predstaviti posebno osmišljen ciklus filmova “Ženski ugao”. Taj ciklus sastavni je deo redovnog programa Instituta „Servantes“ i odraz želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije.

Na repertoaru će biti “Mlada” Paule Ortis, “Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan” Letisije Dolere, “Marija Moliner. Širenje reči” Viki Kalavije i “Migel i Vilijam” Ines Paris, kao i selekcija kratkometražnih ostvarenja „Rajot gerls: Španjolke na kratkom metru“.

Ciklus premijernih projekcija pod nazivom „Savremeni film“ 25. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda otvoriće film “Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca”, Ines Paris, koja će biti i gošća festivala.

Paris će nakon projekcije razgovarati sa publikom o svojim ostvarenjima, španskoj kinematografiji, položaju žena na filmskoj sceni.

„Savremeni film“ će obuhvatiti još devet premijera – “Šourum” Fernanda Molnara, “Prevrtljivi sjaj” Agusta Viljaronge, “Obespravljeni” Robara Kalsadilja, “Nevidljiva ruka” Davida Masijana, “Stari prijatelji” Fernanda Viljarana, “10.000 km” Karlosa Markesa – Marseta, “Iluzijed.o.o” Roberta Girolta, “Spajanja” Ignasia Vilara.

Festival će zatvoriti romantični mjuzikl “Ludi od ljubavi”, Franka Peresa-Garlanda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak