Kim sprema zamku za Trampa, a ovo su četiri nagazne mine za prvog čoveka Amerike

Blic 12.05.2018 12:47
Kim sprema zamku za Trampa, a ovo su četiri nagazne mine za prvog čoveka Amerike


Američki predsednik Donald Tramp sastaće se sa Kim Džong Unom 12. juna u Singapuru, ali analitičari upozoravaju da je suviše rano za slavlje, jer mu severnokorejski lider sprema zamku. 
Novi državni sekretar SAD Majk Pompeo završio je svoju drugu posetu Pjongjangu, odakle se vratio sa trojicom zarobljenih državljana Amerike, i gde je uspostavio agendu za samit dva predsednika. Kako piše Politiko, zbog oslobađanja zatvorenika i drugih ustupaka koje Severna Koreja čini pred sastanak, u medijima se stvara utisak da je Kim Džong Un spreman da se odrekne nuklearnog oružja u zamenu za garancije bezbednosti od SAD.
 
Ipak, list navodi da će Kim pokušati da umanji sankcije i napravi razdor između SAD i Južne Koreje. Severna Koreja je više puta rekla da neće pokušavati da nabavi nuklearno oružje, ali to nije ispoštovala, a ipak je 2005. godine dobila garancije od SAD da dve zemlje poštuju suverenitet jedne druge i da mogu da žive zajedno u miru.
 
Kako navodi "Politiko", da bi se odupreo Kimovoj diplomatiji Tramp treba da prati četiri lekcije iz prethodnih pregovora sa Severnom Korejom, Libijom i Iranom.

1. Ustajanje od stola
 
Prethodna tri američka predsednika su redom pregovarali o nuklearnim ambicijama sa Severnom Korejom. List navodi da je Kimova porodica izigrala SAD insistirajući na dugim pregovorima.
pročitajte i...
 
Ako Pjongjang odbije brzu, kompletnu i nepovratnu denuklearizaciju, Tramp bi trebalo da se vrati u Vašington i nastavi sa kampanjom maksimalnog pritiska na ekonomiju Severne Koreje. Kako se navodi, Tramp treba da se seti poruke svog prethodnika, koji je za sporazum sa Iranom rekao da je nikakav dogovor bolji od lošeg dogovora.
 
2. Nuklearn sporazum ne reševa strateške probleme
 
Tramp je odbacio iranski nuklearni sporazum zbog niza mana, uključujući i to što se fokusirao samo na nuklearno pitanje. "Politiko" navodi da bi sporazum sa Severnom Korejom koji bi se fokusirao samo na nuklearni program te zemlje, morao da obuhvati i vojnu pretnju Pjongjanga, uključujući raketne snage, i hemijsko i biološko oružje.
 
Tramp bi trebalo da obrati pažnju i na sajber aktivnosti, ističe list.
 
3. Libijski model denuklearizacije
 
List navodi da će Kim Džong Un verovatno ići na plan Kim Džong Ila, odnosno na duge pregovore. To bi omogućilo Severnoj Koreji da nastavi nuklearni program i čeka 2020. godinu kada se ponovo kreće u izbornu trku u SAD.
 
Zato bi Amerika trebalo da insistira na libijskom modelu denuklearizacije -"kompletna, totalna, i gotovo trenutna". Pjongjang bi verovatno tražio značajne ustupke od SAD, ali još jedan razlog za snažno guranje takvog scenarija je i to što pregovore posmatra Iran. Teheran će biti svestan svakog presedana sa Kimom.
 
4. Ne popuštati pritisak
 
Dva prethodna predsednika SAD su uvela blaže sankcije pre nego što su imali rezultate. Džordž Buš je 2007. godine uklonio Pjongjang sa spiska sponzora terorizma, a zauzvrat nije dobio ništa, dok je Barak Obama 2015. godine popustio mere nad Iranom.

Kako navodi "Politiko", Tramp treba da održi sankcije sve dok Kim ne sprovede mere ka denuklearizaciji.
 
Sastanak Kima i Tramp je samo po sebi podvig, ali bi mogao lako da propadne, ističe list. Tramp ima prednost zahvaljujući moći Amerike, i ako se Kim usprotivi, trebalo bi da upotrebi svu snagu ekonomskog i vojnog pritiska.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak