Boja grožđa u domu

Sredi dom 11.05.2018 15:17
Boja grožđa u domu


Jedna od zanimljivih nijansi boja u prostoru je purpurna boja grožđa ili nežna nijansa jorgovana.Purpurna boja je skladna kombinacija crvene i plave boje i kao takva, prema psihologiji boja, predstavlja spoj ljubavi i mudrosti. Vatrena crvena daje purpurnoj toplu notu, dok joj plava unosi hladnu i smirenu, zbog ovih svojstava, može se primeniti u prostoru u više kombinacija što joj je prednost u odnosu na ostale boje.

Purpurna boja se u prostoru koristi za manje detalje, ne preporučuje se da dominira ambijentom jer opterećuje prostor i naporna je za ljudsko oko, a samim tim i znatno vizuelno umanjuje prostor, dok njena svetlija nijansa povećava prostor. Obzirom da se ova nijansa smatra kraljevskom bojom, ona prostoru daje poseban spektakularan i sofisticiran izgled.

Boja grožđa u domu


Purpurna boja dobro ide kada se žele naglasiti detalji: deo zida u sobi, prekrivač ili dekorativni jastuci na sofi, zanimljive vaze, kauč presvučen meblom u boji grožđa, podna prostirka ili manji tepih zanimljivog i modernog dezena. Akcentom na purpurne detalje u prostoru dobija se jedan elegantan i topao ambijent. Boja grožđa ili šljive je topla boja koja se fino uklapa u modernim ambijentima dajući im prijatan i sofisticiran izgled, ali i notu raskoši. Tamnije nijanse se preporučuju za detalje, dok se svetlijim nijansama mogu obojiti zidovi.

Boja grožđa u dnevnoj sobi

Purpurna boja daje dnevnoj sobi posebnu notu elegancije, zidovi obojeni svetlijim nijansama lavande, uz plafon bele boje, gde je na podu postavljen tepih u nijansama sive boje, elegantan nameštaj u vintaž stilu u kombinaciji sa belom bojom zaista je dokaz glamura u prostoru.
U dnevnoj sobi, uz svetlu nijansu zidova i svetao sivi tepih može se postaviti ugaona garitura boje grožđa i taburei u sličnim komplementarnim toplim nijansama. Zanimljiva je i kombinacija kada su zidovi u dnevnoj sobi obojeni svetlijom nijansom lila boje jorgovana, pod svetlije boje rustičnog stila, a nameštaj tamne boje izrađen od kože. Time se postiže elegantan i prijatan ambijent

Boja grožđa u trpezariji i kuhinji

Purpurna boja frontova kuhinje izrađene u sjaju, daje poseban sofisticiran izgled prostora. Uz ovu kuhinju najbolje je za podove i zidove kombinovati svetlije nijanse poput bele i sive, uz detalje u tamno sivoj ili crnoj bojTrpezarija može imati zanimljiv izgled kada je ceo prostor svetlije boje a detalji poput stolica i vaze u purpurnoj nijansi. Druga zanimljiva varijanta trpezarije je kada su zidovi u boji grožđa i vina, a trpezarijski set u svetloj boji drveta sa naslonima u tamnijoj nijansi. U tom slučaju jedino još možete dodati par detalja u sličnoj nijansi, poput stolnjaka sa prugicama, kako bi se povezali svi elementi u prostoru.

Boja grožđa u domu
Boja grožđa u spavaćoj sobi

Spavaćoj sobi možete dati elegantan i topao izgled koristeći se bojom grožđa na prekrivačima, zavesama, delu zida iznad uzglavlja bračnog kreveta i tepihu ili prostirci. Uz toaletni stočić možete postaviti tabure sa sedalnim delom u ovoj nijansi. Zanimljiva je kombinacija foto tapeta sa dekorativnim krugovima, urađena u dve nijanse, može se postaviti na delu zida kod kreveta i uz to se može kombinovati posteljina istog dezena. Ostale nijanse u prostoru birajte svetlije u toplim ili hladnim tonovima u zavisnosti kakav efekat želite da postignete u prostoru.

Boja grožđa u domu
Boja purpura u dečijoj sobi

Purpurnu boju u dečijoj sobi koriste uglavnom devojčice. Kada uređujete sobu svoje devojlice, obratite pažnju na to da ne dominira prostorom. Neka krevet, front plakara, jedan deo zida, radna stolica, ram kreveta i sitni detalji budu u ovoj nijansi, zidovi, radni sto, luster, tepih i posteljina neka budu u svetloj boji, najbolje je bela. Pod u ovako uređenoj sobi trebalo bi da je svetle boje drveta.
Druga varijanta je da nameštaj bude od mebl štofa u ovoj nijansi, tada zidovi treba da budu u svetloj boji, kao i prekrivači, police i tepih. U ovom slučaju pod može biti tamne boje drveta.

Boja grožđa u domu
Boja grožđa u kupatilu

Opuštajuća i skladna je kombinacija bele i svetlije nijanse boje grožđa koje se primenjuje na pločicama i zidovima. Sanitarija i kupatilski nameštaj može biti u beloj, sivoj ili bež nijansi. Kupatilo u ovoj nijansi daje osećaj životne radosti. Možete postaviti prostirku u kupatilu u sličnoj nijansi zidova. Ovim bojama postižete efekat sopstvene male oaze u domu.


Boja grožđa u domuPrimena purpurne, boje grožđa, vina, jorgovana, lavande, lila ili ljubičaste u uređenju enterijera postalo je pravi trend poslednjih godina. Ove nijanse, širokog spektra tonova i intenziteta, svojom primenom u prostoru daju elegantan i mističan izgled, koji varira od toplog do hladnog.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak