Milioni iz budžeta Novog Sada za fantomske organizacije mladih

Radio 021 11.05.2018 15:08
Milioni iz budžeta Novog Sada za fantomske organizacije mladih


Tačno 20 miliona dinara podeljeno je udruženjima mladih u Novom Sadu, ali se među dobitnicima sredstava na konkursu iz omladinskog sektora Gradske uprave za sport i omladinu nalaze i udruženja koja ne ispunjavaju uslove - čak i ne postoje u pretragama na internetu.Lokalni akcioni plan (LAP) za mlade za 2018. godinu, kao i prethodnih godina, predviđa rad na većoj vidljivosti mladih, njihovoj edukaciji u više oblasti (zdravlje, bezbednost, zaštita životne sredine itd.).
 
Da bi se ispunili ciljevi iz LAP-a, Gradska uprava za sport i omladinu svake godine dodeljuje novac udruženjima mladih, udruženjima za mlade i njihovim savezima, na osnovu projekata s kojima konkurišu. Ove godine su novac dobila čak i sportska, plesna i udruženja za decu, ali i nekolicina fantomskih udruženja koja postoje samo u evidenciji APR-a. Iako je uslov za dobijanje novca iz gradskog budžeta dobra vidljivost i pristupačnost mladima, kao i transparentno "polaganje računa", pojedine organizacije nemaju sajt (pa čak ni Fejsbuk stranicu), te je jasno da ova udruženja ne mogu da ispune uslove konkursa.
 
Niz nelogičnosti
 
Interesantno je da su dva udruženja na ovom konkursu dobila više novca nego što su tražila. Nacionalna omladinska vatrogasna organizacija tražila je 100.000 dinara za projekat, a dobila je 110.000 dinara. Takođe, odred izviđača "Veternik 1923" tražio je 229.500 dinara, a dobili su 240.000 dinara. Nejasno je kako će Upravi pravdati ova sredstva, s obzirom na to da je budžet projekta već napisan.
 
Da bi dobili maksimalne tj. tražene iznose, udruženja moraju da ispune visoke kriterijume i da dobiju najveći broj poena (100). Ipak, udruženja "Respekt NS" i Akademsko kulturno-umetnički klub "Upitnik za mlade" dobili su maksimalna sredstva od komisija, iako im je ista komisija dala samo 65, to jest 81 bod.
 
"Podnosioci predloga projekta su u obavezi da predvide aktivnosti i sredstva u cilju informisanja mladih i šire javnosti o donatoru, projektu, planiranim aktivnostima, događajima i rezultatima projekta. Prilikom definisanja i planiranja budžeta, neophodno je predvideti način i stepen informisanja mladih i šire javnosti o projektu. U cilju povećanja vidljivosti projekta, tokom njegove realizacije, udruženja će biti u obavezi da koriste odgovarajuće kanale komunikacije za ciljnu grupu kojoj su namenjene informacije (TV, internet i društvene mreže, radio, novine, štampani materijal i sl.), na svojoj internet prezentaciji istaknu vizuelni identitet i link ka internet prezentaciji Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade kao donatora, da objave informacije o odobrenom projektu, kao i da je koriste u svrhu informisanja mladih i šire javnosti o projektnim aktivnostima i u svrhu pozivanja učesnika na događaje koji se organizuju tokom njegove realizacije", navodi se, između ostalog, u uslovima konkursa.
 
Ovi uslovi nisu sprečili stručnu komisiju Uprave da novac dodeli udruženjima koja su faktički slabo vidljiva ili nevidljiva u pretragama. Među onima koji nemaju prezentacije, pa ni Fejsbuk stranice, su: "Edisac Neoplanta", "Odrasti zdravo", "Poslovi za mlade", "Razvojna inicijativa", "Lokalna zajednica", "Centar za razvoj", "Novi Sad 1748", "Inicijativa mladih Novosađana", "Novosadska fabrika znanja"...
 
Iako po prirodi i registraciji nisu udruženja za mlade i obuhvaćena su posebnim zakonom, čak su i sportska, plesna i druga nepovezana udruženja dobila novac na ovom konkursu. Tako je Veslački klub "Danubius" dobio 140.000 dinara, sportsko udruženje "Sport master" dobilo je 110.000 dinara, a auto-sportski klub "Petro Max" 290.000 dinara.
 
Monitoring nad projektnim aktivnostima vršiće Centar za razvoj i društvenu integraciju, koji je dobio 650.000 dinara za ovaj posao - a nema ni funkcionalan sajt. Ovo udruženje 021 je spominjao i prošle godine, kad su dobili više od 700.000 dinara za monitoring projekta Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, iako nisu imali iskustva u ovom poslu i postojali su manje od godinu dana. 
 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak