Erdoganova poseta Sarajevu – radna ili predizborna

Politika 11.05.2018 14:12
Erdoganova poseta Sarajevu – radna ili predizborna


U zvaničnom obaveštenju se ne spominje da turski predsednik dolazi da bi održao miting nego da bi učestvovao na skupštini jedne NVONajavljena poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu 20. maja u mnogo čemu je domenu i dalje spekulacija, bez obzira na to što je iz ambasade Turske u BiH zvanično potvrđeno da Erdogan dolazi u „radnu posetu” koja je, kako navode, „mnogo ranije predviđena i planirana”. Diplomatska nota o službenoj poseti predsednika Turske stigla je i u Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Pre nekoliko dana turski mediji objavili su da će predsednik Erdogan 20. maja u Sarajevu održati predizborni skup njegove partije za sve državljane Turske nastanjene na tlu Evrope. Nakon toga su usledile, uglavnom, negativne reakcije mnogih političara u BiH, ali i šire javnosti.

Već prisutnu dilemu da li Erdogan dolazi u radnu posetu Sarajevu ili zbog održavanja predizbornog skupa, ponovo je otvorio ambasador Turske u BiH Haldun Koč rečima da će predsednik Turske „iskoristiti” posetu da prisustvuje 6. generalnoj skupštini Unije evropskih demokrata Turske, u sarajevskoj Zetri 20. maja. Ta unija je skupštinu na toj lokaciji već najavila na svojoj stranici na internetu, i to sa fotografijama turskog predsednika.

Razlog Erdoganove posete Sarajevu, koja je u „poslednjoj sekundi” postala radna, donekle se naslućuje i iz izjave šefa diplomatije BiH Igora Crnatka.

„Najavljena je poseta predsednika Erdogana sa prvenstvenim ciljem učestvovanja na generalnoj skupštini jedne nevladine organizacije, koja će biti održana u Sarajevu. Dakle, ne spominje se izborna kampanja, niti predizborni skup stranke gospodina Erdogana”, rekao je Crnadak obrazlažući sadržaj dobijene diplomatske note, koju je, kako je naveo, prosledio Predsedništvu BiH kao nadležnom za odnose na nivou šefova država.

Predsedništvo BiH nije se do sada zvanično oglašavalo povodom posete turskog predsednika. Pre nekoliko dana srpski i hrvatski član Mladen Ivanić i Dragan Čović izjavili su da nisu zvanično obavešteni o toj poseti.

Diplomata i novinar Zlatko Dizdarević kaža da nepupućenost institucija o navodnom dolasku Erdogana samo pokazuje da turski predsednik u BiH radi šta mu se može.

„Oni se ponašaju tako kako se ponašaju, kako im se dozvolilo da se ponašaju. Mi smo u njihovoj spoljnopolitičkoj projekciji definisani kao deo Osmanskog carstva, i to kao krajina na kraju tog carstva, prema kojoj se tako ponašaju”, rekao je Dizdarević za TV N1.

I pojedini analitičari su mišljenja kako bi se zasedanje Generalne skupštine Unije demokrata Turske u Sarajevu moglo pretvoriti u idealan predizborni skup kakav Erdogan nije mogao održati u Nemačkoj, Holandiji i Austriji, jer mu to tamo nije dozvoljeno.

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda smatra da je vrlo loša ideja da se organizuje Erdoganov miting u Sarajevu, te da BiH   „treba umerenost, a ne turski uticaj”.

„Turski predsednik neće biti ništa kredibilniji u EU niti će Bošnjaci biti jači nakon tog skupa. Naprotiv. Evropljani će Erdogana smatrati političarem koji želi destabilizirati Evropu preko BiH. Bošnjaci rizikuju da ih se percipira kao da su bliži jednoj problematičnoj državi koja je kandidat za članstvo u EU nego samoj uniji”, izjavio je Preda za jučerašnje izdanje „Dnevnog avaza”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak