Havajima prete "vatrene lopte", eksplozije i trovanje

B92 11.05.2018 10:29
Havajima prete "vatrene lopte", eksplozije i trovanje


Kilauea vulkan na Havajima u erupciji je već sedam dana. Stručnjaci upozoravaju da može biti još gore i da Havajima prete „vatrene lopte“.Na putu lave do sada se našlo na desetine objekata, evakuacija stanovništva i dalje traje, a materijalna šteta je ogromna.
 
Međutim, to je ništa šta bi moglo da se dogodi, upozoravaju havajske vlasti, ako lave stigne do geotermalne elektrane, koja je na putu lave. Ako te hemikalije dođu u kontakt sa lavom izazvaće velike eksplozije, a „vatrene lopte“ mogle bi da ugroze radijus od nekoliko kilometara, preneo je Independent.
 
Vlasti su zato naredile hitno izmeštanje desetine hiljada galona iz elektrane, a formiran je i hitan krizni tim.
 
Istovremeno, geološki stručnjaci upozoravanju i bi vrh vulkana Kilauea mogao u narednim danima ili mesecima da eksplodira i "katapultira" pepeo i komade stena, teške i po nekoliko tona, kilometrima u visinu.
 

Havajima prete "vatrene lopte", eksplozije i trovanje

Takođe, u tom slučaju pepeo i dim odleteli bi u vazduh i do 25 milja, zbog čega će u vazduh ući ogromna količina toksičnih materija koje mogu izazvati gušenje i trovanje stanovništva.
 
Zbog sedmodnevne erupcije vulkana Havaji su pod konstantnim zemljotresima.
 
Zbog katastrofe koja je zadesila njegovu zemlju, guverner Havaja Dejvid Ige zatražio je od predsednika SAD Donalda Trampa da proglasi stanje katastrofe na tom području.
 
Državni zvaničnici ocenjuju da će troškovi zaštite tamošnjeg stanonovništva u narednih 30 godina premašiti 2,9 miliona dolara, a mogu biti i mnogo veći ukoliko se ukaže potreba za evakuacijama većih razmera vazdušnim i morskim putem.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak