Da li je zeleni čaj stvarno "čudotvoran"

Mondo 10.05.2018 14:21
Da li je zeleni čaj stvarno "čudotvoran"


Evo koliko istine ima u svim teorijama o zelenom čaju koji leči sve ("a naročito zanoktice").Od saveznika u borbi protiv viška kilograma, do teorije da pomaže da se pobede rak, Alchajmerova bolest i povišeni krvni pritisak, zeleni čaj preporučuje se već neko vreme kao skoro "čudotvorni" napitak koji "nema šta ne leči".

Zeleni čaj u Kini se pije već vekovima, u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se u lečenju različitih zdravstvenih problema, uključujući i depresiju recimo, a u poslednjih nekoliko godina postao je sinonim za zdrav način života i u zapadnoj kulturi.

U njega se "kunu" poznate ličnosti, ali i samoproklamovani eksperti za zdravlje, pozivajući se na brojna pozitivna dejstva ovog napitka, među kojima su i teorije da pomaže u mršavljenju, kao i da sadrži antioksidante koji navodno pomažu u lečenju razičitih tipova kancera, kardiovaskularnih bolesti i Alchajmerove bolesti.

Kad sve to uzmete u obzir, nije čudno što mnogi veruju da je zeleni čaj "eliksir zdravlja". Ali, šta su od toga činjenice, a šta samo "urbane legende"? Da li je zeleni čaj stvarno dobar, i ako jeste, kod kojih stanja pomaže, a na koja nema ama baš nikavog uticaja?

Zeleni čaj i mršavljenje

Zeleni čaj sadrži vitamine B grupe, folate (folnu kiselinu), mangan, kalijum, magnezijum, kofein i druge antioksidante, kao što su recimo katehini.

I, upravo su katehini, uz kofein koji se prirodno nalazi u zelenom čaju, ono što, kako se veruje, pomaže telu da sagori više kalorija.

Proizvodi za mršavljenje na bazi zelenog čaja, s druge strane, sadrže mnogo višu koncentraciju katehina i kofeina nego čaj koji sami sebi skuvate.

Ali… Studija iz 2012. koja je analizirala rezultate 18 ranijih istraživanja u kojima je učestvovalo 1.945 osoba nije utvrdila da konzumacija zelenog čaja značajnije utiče na skidanje viška kilograma.

Zeleni čaj i holesterol

Zahvaljujući pomenutim katehinima, u izveštaju objavljenom 2013. godine u kojem je dat pregled 11 ranijih istraživanja u kojima je učestvovao 821 ispitanik, navodi se da svakodnevna konzumacija zelenog i crnog čaja (bilo u vidu napitka, bilo putem suplemenata) može da pomogne u snižavanju povišenog nivoa holesterola i povišenog krvnog pritiska.

Važno je ipak napomenuti da se autori studije donekle ograđuju, ističući da su istraživanja bila kratkog veka, te da su za ocenu dugoročnog efekta potrebne druge studije, piše "Miror".

Ovi rezultati potvrdili su, doduše, nalaze ranije studije iz 2011. kojom je utvrđeno da redovno konzumiranje zelenog čaja dovodi do malog snižavanja nivoa holesterola, ali ni jedna od ovih studija ne navodi koliko bi tačno čaja trebalo da se pije da bi se ovaj pozitivan efekat ostvario.

Zeleni čaj i rak

Nema dokaza da konzumacija zelenog čaja štiti od bilo kog tipa kancera.

Studija iz 2009. godine u kojoj su analizirani rezultati 51 ranijeg istraživanja, u kojima je učestvovalo više od 1,6 miliona ljudi, tokom koje je proučavan uticaj konzumiranja zelenog čaja na rak bešike, prostate, dojke, usta i pluća, navodi da je "bilo kakva povezanost između zelenog čaja i raka slaba i vrlo kontradiktorna".

Zeleni čaj i Alchajmerova bolest

Veruje se da postoji veza između konzumiranja zelenog čaja i odlaganja prvih simptoma ili prevencije Alchajmerove bolesti.

Ali, dokazi za ovu tvrdnju su prilično slabašni i zasnivaju se na testovima koji su 2010. vršeni na životinjskim ćelijama, u laboratoriji. Tada jeste utvrđeno da antioksidanti iz zelenog čaja štite nervne ćelije od odumiranja koje se povezuje sa demencijom i Alchajmerovom bolešću, ali pitanje je da li isto važi i za ljude…

Zeleni čaj i propadanje zuba

Evo i malo dobrih vesti bez "ali": zeleni čaj stvarno nije loše "oružje" za održavanje oralne higijene.

Mala studija iz 2014. poredila je efekat ispiranja usta zelenim čajem u odnosu na korišćenje tečnosti za ispiranje usta, i ispostavilo se da su jednako efikasni. U prilog zelenom čaju ovde ide i cena, pošto je jeftiniji od sredstava za ispiranje usta.

Zeleni čaj i krvni pritisak

Nekoliko nezavisnih studija bavilo se ovom temom, proučavajući da li krvni pritisak može da se "spusti" ispijanjem zelenog čaja.

Iako je utvrđeno da postoji povezanost između snižavanja krvnog pritiska kod osoba koje inače imaju povišen, i ispijanja zelenog čaja, taj učinak je u studiji opisan kao "skroman".

Takođe, nije utvrđeno da li to neznatno snižavanje krvnog pritiska može da bude značajno u smislu prevencije moždanog udara ili kardiovaskularnih bolesti.

"Konačna presuda"

Dokazi o uticaju zelenog čaja na zdravlje nisu konačni i nepobitni.

"Na Dalekom istoku, zeleni čaj se koristi u lečenju različitih stanja, od artritisa do gojaznosti, kao i prevencija protiv kancera, iako nema definitivnih naučnih dokaza koji bi to potvrdili. Ali, u umerenim količinama svakako nema štetnih efekata, tako da oni koji ga vole mogu slobodno da nastave da uživaju u ovom napitku", kaže Alison Hornbi iz Britanske asocijacije dijetetičara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak