Troje kosovskih mučenika proglašeno za svece

RTV 10.05.2018 13:37
Troje kosovskih mučenika proglašeno za svece


Liturgijom u Hramu Svetog Save na Vračaru danas su kosovski mučenici - Grigorije Pećki, Vasilije Pekar i Bosiljka Rajičić - proglašeni za svece.Novi sveci su stradali na Kosovu i Metohiji pod turskom vlašću odbijajući da pređu u islam.

Liturgiju koja je počela u 8:30 predvodio je patrijarh Irinej.

Njihovo proglašenje za svece trebalo je prvobitno da bude 5. maja, ali je odloženo za danas.

Na taj način novoproglašenim svetim potvrđeno je njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vernom narodu Kosova i Metohije i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Da bi neko bio kanonizovan, odnosno proglašen svetim, ne postoje ni specijalna pravila ni žurba, ali je potrebno da bude ispunjen jedan od mogućih uslova - mučenička smrt, kult u narodu, javljanje čudom ili da mu mošti nisu istrulile.

Svako može predložiti da neko bude proglašen svetim, ali uobičajeno je da se stvori kult u narodu da je neko svetitelj, a na Crkvi je da u period od 20, 30, pa i više godina i decenija proceni da li je taj kult dovoljno učvršćen i da li zaista postoji.

Svetitelji su većinom monasi, monahinje, episkopi, ali ima i civila, vernika, građana, odnosno ljudi koji su vodili hrišćanski život ili život po Jevanđelju - svet, čist i čestit, uzoran život.

Veoma retko ili gotovo nikad se ne dešava da neko bude proglašen svetim ubrzo posle smrti, već se to uglavnom događa decenijama, pa i vekovima kasnije.

Crkva u tom postupku ne žuri, a potrebni su određeni preduslovi, među kojima su važnija dva - isceljenje bolnih koji su mu se molili ili da su zemni ostaci, mošti, ostali neraspadnuti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak