Asad: Treći svetski rat neće početi u Siriji

RTV 10.05.2018 10:28
Asad: Treći svetski rat neće početi u Siriji


Jedina misija koju SAD sprovode u Siriji je podrška teroristima, izjavio je sirijski predsednik Bašar el-Asad."Mi svi znamo da je jedina misija koju sprovode SAD u Siriji podrška teroristima, bez obzira na njihova imena, ili imena njihovih frakcija", rekao je Asad u intervjuu za grčki "Katimerini".

On je to rekao komentarišući izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da je završena misija SAD u Siriji.

"Jedina završena američka misija u Siriji bila je kada su pomogli takozvanoj Islamskoj državi da pobegne iz Rake, što je zabeleženo na video snimku. Lideri IS su pobegli iz Rake ka Deir-ez-Zoru kako bi se borili protiv sirijske vojske. Druga završena misija je bila kada su gađali sirijsku vojsku krajem 2016. godine u Deir-ez-Zoru koji su tada opkolili pripadnici IS", rekao je Asad.

On je objasnio da je tada jedino sirijska vojska branila taj grad, a zbog SAD i njenih saveznica pao je u ruke IS.

Na pitanje da li je zabrinut da bi treći svetski rat mogao početi u Siriji, Asad je odgovorio odrečno, pre svega, kako je rekao, zbog mudrosti ruskih lidera.

"Rusija neće dozvoliti Treći svetski rat zbog svoje političke mudrosti", rekao je Asad.

Upitan da prokomentariše to što ga je Tramp u jednom od tvitova nazvao "životinjom", on je rekao da je pitanje da li takav rečnik predstavlja američku kulturu.

"Kada ste predsednik države, predstavljate moral naroda pre nego svoj lični moral. Ovakav rečnik je veoma loš i ja smatram da ne postoji država na svetu koja ima takav rečnik. Drugo, dobra stvar u vezi Trampa je što se predstavlja na transparentan način, što je u tom pogledu veoma dobro", rekao je Asad.

Prema njegovim rečima, on se sa tom situacijom nosi kao političar i predsednik države.

"Što se mene lično tiče baš me briga, ne pogađa me lično. Bitno je da li će nešto uticati na mene, uticati na moju zemlju, naš rat, teroriste i atmosferu u kojoj živimo", rekao je Asad.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak